RANO UPOZORENJE

ECB: Kvaliteta imovine velikih banaka počela se pogoršavati

13.02.2024 u 13:52

Bionic
Reading

Banke u eurozoni moraju biti na oprezu u neizvjesnom okruženju, poručila je predsjednica odbora za nadzor pri Europskoj središnjoj banci (ECB), upozorivši na naznake problema u imovini velikih zajmodavaca.

"Već su se pojavile jasne naznake da se kvaliteta imovine značajnih institucija počinje pogoršavati", rekla je Claudia Buch, prema tekstu govora koji će održati na skupu u Kući eura u Bruxellesu.

Do kraja 2022. udio nenaplativih kredita u ukupnim kreditima banaka gotovo se neprekidno smanjivao, a od 2023. ponovo je blago povećan, premda se zadržao na niskoj razini, napominje Buch.

U posljednje vrijeme supervizija kreditnih rizika usredotočila se na "osjetljive sektore" poput sektora komercijalnih nekretnina koji bilježi probleme zbog visokih troškova financiranja i troškova gradnje.

"Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto, izračunao je ECB u izvješću objavljenom krajem prošle godine.

"Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog 'pojačala'", upozorili su.

Banke su danas "bolje kapitalizirane i otpornije no što su bile prije 10 godina, kada je osnovana bankovna unija", naglasila je Buch u tekstu govora, ali nema mjesta opuštanju.

"Strukturalne promjene u realnom gospodarstvu, novi rizici, digitalizacija i pojačana konkurencija mogu predstavljati izazov za poslovne modele banaka", objasnila je čelnica odbora za nadzor zajmodavaca u eurozoni.

Donedavni rast kamatnih stopa donio je bankama korist, povećavši njihovu dobit, što im pruža priliku da pojačaju otpornost izgradnjom kapitalnih rezervi i otporne IT infrastrukture", naglasila je Buch.

Prije imenovanja na dužnost predsjednice ECB-ova odbora za nadzor banaka u siječnju ove godine Buch je obnašala dužnost potpredsjednice njemačke središnje banke Bundesbank, podsjeća agencija Dpa.