analiza tportala

Dvije godine nakon kraha Agrokora Uprava Fortenove suočena sa sličnim problemima koje je imao Todorić

01.04.2019 u 18:09

Bionic
Reading

S današnjim danom i službeno je upokojen Todorićev koncern, a ključni biznisi preneseni su na novoosnovane kompanije i njihovu maticu Fortenovu u skladu s postignutom nagodbom vjerovnika. Tportal je provjerio kakva je 'krvna slika' Fortenove dvije godine nakon posrnuća Agrokora

Izvanrednoj upravi Agrokora i vojsci savjetnika bilo je potrebno dvije godine da nakon kolapsa Todorićeva poslovnog carstva u okrilju 'lex Agrokora' stabilizira poslovanje, postigne nagodbu među vjerovnicima i formalno provede dogovoreno u djelo.

Za novi početak u okrilju Fortenove trebalo je otpisati oko 60 posto Agrokorova duga i uspostaviti novu vlasničku strukturu, u kojoj dominiraju financijski vjerovnici na čelu s ruskim Sberbankom.

U međuvremenu su ključne Agrokorove kompanije iz područja trgovine, prehrane i poljoprivrede nastavile poslovati uz osjetan pad prihoda i tržišnih udjela. S druge strane, profitabilnost im je blago porasla u odnosu na Todorićevu eru, što je postignuto strožom kontrolom troškova.

Prema neslužbenim podacima, koje je iznio izvanredni povjerenik Fabris Peruško, prihodi Agrokor grupe (uključujući Mercator) u 2018. iznosili su 5,4 milijarde eura, što je 18 posto manje nego 2016. Istovremeno je operativna dobit (EBITDA) porasla s 256 milijuna eura na 320 do 340 milijuna eura.

Ako se promatrani trendovi promatraju u kontekstu zaduženosti, vidljivo je da je i nakon golemog otpisa duga upitan opstanak 'novog Agrokora'. Naime, analitičari upozoravaju da se omjer EBITDA i postojećeg duga (6,3) nalazi na gornjoj granici održivosti.

  • +2
Irena Weber i Fabris Peruško Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Dakle osnovno je pitanje može li Fortenova poslovati tako da iz ostvarene operativne dobiti osigura dovoljno novca za otplatu kamata i financiranje nužnih investicija u obnovu imovine i njezino tehnološko unapređenje.

Kako stvari stoje, zasad to još nije moguće jer lavovski dio ostvarene operativne dobiti odlazi na plaćanje kamata. Na to u velikoj mjeri utječe i visoka cijena duga, u kojoj dominira skupi roll-up kredit težak 1,06 milijardi eura, podignut sredinom 2017., kako bi se pokrpale financijske rupe Agrokora dok je još plesao na rubu stečaja.

Trenutno samo za dvoznamenkaste kamate na taj kredit, koji čini oko 50 posto duga, treba osigurati oko 130 milijuna eura godišnje. Stoga je prioritet novog Upravnog odbora Fortenove njegovo refinanciranje uz niže kamatne stope.

  • +14
Skidanje velikog Agrokorova znaka s vrha Cibonina tornja Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Među prioritetima je i smanjenje zaduženosti prodajom non-core imovine (sve kompanije izvan područja trgovine, hrane i poljoprivrede), a moguća je i prodaja neke od kompanija iz glavnog biznisa ako stigne 'ponuda koja se ne može odbiti'. Trenutno je na stolu ponuda Hrvatske pošte za Tisak, a nedvojbeno postoji interes i za Mercator.

U svakodnevnom poslovanju imperativ nove uprave poslovno je restrukturiranje s ciljem povećanja efikasnosti kako bi se omjer operativne dobiti i duga spustio na prihvatljivu razinu te otvorila mogućnost pristupa jeftinom kapitalu.

Sa sličnim problemima koje danas ima uprava Fortenove suočavao se početkom 2017. Ivica Todorić. On ih nije uspio riješiti, a kako će se s njima nositi novi vlasnici, koji nakon pretrpljenih gubitaka žele izvući barem dio uloženog novca, pokazat će vrijeme.