nova era

Fortenova krenula s radom, Agrokor se briše: Pogledajte novi vizualni identitet

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 01.04.2019 11:15
  • Objavljeno 01.04.2019 u 10:40
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: tportal

Od danas Agrokora više nema. Na tržištu se pojavila Fortenova grupa, čime je konačno završena nagodba vjerovnika u Agrokoru, koncernu koji se prije dvije godine našao na rubu propasti zbog neplaćanja dobavljača i kreditora. Fortenova, kojom će upravljati izvršni direktori, predvođeni Fabrisom Peruškom, i upravni odbor, predvođen Maksimom Poletaevim, ima i posve novi vizualni identitet koji je otkriven danas

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak od Ivice Todorića preuzeo je upravljanje 10. travnja 2017. godine, a gotovo dvije pune godine bilo je potrebno da se vjerovnici dogovore o tome tko će otpisati koliko duga i tko će imati koliki udio u novom koncernu. Od danas se nagodba operativno provodi, a sve kompanije koje su bankrotirale pod Todorićem, poput Konzuma, Jamnice, Belja, Zvijezde i ostalih, danas normalno rade i samo su dobile sufiks 'plus', pa se recimo popisuju kao Konzum Plus, Jamnica Plus ili Belje Plus.

Provedba nagodbe bila je strašno izazovan posao i uključivala je više od 100.000 koraka, a kako doznajemo u Agrokoru, golem posao odrađen je u nedjelju, kada je IT odjel trebao prebaciti sve resurse sa starih na nove tvrtke kako bi danas ujutro svi mogli normalno raditi.

'Tu su tisuće trgovina Konzuma i Tiska koje je trebalo prevesti na nove tvrtke. Sve je tehnički određeno savršeno i još nismo imali nijednu prijavu kvara ili poteškoće u poslovanju', rekli su nam u Fortenovi. Isto tako, svi zaposlenici već su prebačeni na nove tvrtke te su odrađene sve potrebne prijave poreznoj i mirovinskom.

Što se bliske budućnosti tiče, kažu nam u Fortenovi, danas se u Amsterdamu održava skupština vlasnika udjela koji će glasati o imenovanju Upravnog odbora, a glasat će se i o imenovanju direktora društava Aisle Dutch HoldCo B.V. (Fortenova Group HoldCo B.V.) i Aisle Dutch TopCo B.V. (Fortenova Group TopCo B.V.), i to Sergeja Volka za izvršnog direktora A, kao i Arenda Doppenberga za izvršnog direktora B, te glasati o njihovim pravima i obvezama. Novi vlasnici će na skupštini glasati i o odluci o kupnji 51 posto dionica tvrtke Agrolaguna i 4,14 posto dionica tvrtke Žitnjak od tvrtke Agram Invest.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija se 'zrcali' na nova društva Fortenova grupe s novim imenom 'plus', dok će se udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijeti na Fortenova grupu, a poslije prijenosa udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave.

  • +2

Irena Weber i Fabris Peruško

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Udjeli u 82 kompanije koje su izvan Hrvatske, kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave, na Fortenova grupu će se prenijeti kada i ostala imovina, a prijenosi će se evidentirati sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način. Tako bi se za nekoliko mjeseci u Fortenovu trebao preseliti i slovenski Mercator, jedan od ključnih dijelova imovine koji zasad nije u grupi.

Što se novog vizuala tiče, u Fortenovi pojašnjavaju da je grupa sastavljena od preko stotinu i pedeset vrlo velikih i sasvim malih kompanija, u svakom slučaju manjih cjelina, te da tek njihovo zajedničko, usklađeno djelovanje vodi cilju - uspostavi zdravih odnosa koji osiguravaju dugoročno održivo daljnje poslovanje i rast.

'Temeljem toga, organski oblici koji čine logotip u obliku stiliziranog slova F impliciraju da tek dijelovi slagalice, pažljivo posloženi u sliku, daju pravo značenje Fortenova grupi kao cjelini. Izbor boja počiva na spektru prirodnih nijansi, što je pak u izravnoj vezi s temeljnim djelatnostima Fortenova grupe - proizvodnjom, preradom i prodajom hrane', kažu nam.

<<Ova šarolika družina će s Peruškom voditi novi Agrokor. Otkrivamo tko su i tko ih je pogurao>>

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora te uskoro član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, kaže kako je ponosan na to što je zahtjevnu transformaciju kompanije u cijelosti proveo bez problema i zastoja u poslovanju, sukladno dogovoru vjerovnika.

  • +4
  • +1

Maksim Poletaev

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Nagodbom su redizajnirani kapitalna struktura i korporativno upravljanje, a postavljen je i drugačiji upravljački model, pa Fortenova grupa ima daleko zdravije pretpostavke za uspješno poslovanje i rast nego kompanija nad kojom je morao biti otvoren postupak izvanredne uprave. Kao i svako poslovanje u tržišnim uvjetima, i naše će se suočavati s izazovima, no zajedno imamo dovoljno znanja i iskustva da se nosimo s njima', komentirao je Fabris Peruško.

'Novim imenom i licem Fortenova grupe pokazujemo kako izgleda moderna kompanija koja danas započinje svoj tržišni ciklus. Promjena kroz koju smo prošli u procesu izvanredne uprave radikalna je i donijet će novoj kompaniji brojne pozitivne rezultate. Trudit ćemo se upravljati poslovanjem tako da budemo lider svih pozitivnih trendova, ali na dugoročno održiv i društveno prihvatljiv način', rekla je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika Agrokora te uskoro zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica Fortenova grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!