izvukli se iz minusa

Đuro Đaković u pola godine zaradio 2,3 milijuna kuna

28.07.2017 u 15:22

Bionic
Reading

Grupacija Đuro Đaković u prvom je polugodištu ostvarila neto dobit od 2,3 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvaren gubitak od 10,8 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke

EBITDA (dobit prije amortizacije, financijskih prihoda i rashoda te poreza), je ostvarena u visini od 17,8 milijuna kuna, što je poboljšanje za 9,9 milijuna kuna. Pozitivan EBITDA je jasan znak da je grupacija dosegla održivo poslovanje, navodi se u izvješću. Ostvarenim pozitivnim rezultatom grupacija je, kako ističu, ostvarila većinu zadanih ciljeva poslovanja za prva dva kvartala ove godine.

Ukupni prihodi grupacije Đuro Đaković ostvareni u prvih šest mjeseci ove godine iznose 254,5 milijuna kuna, što je 6,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu od 126,7 milijuna kuna što je 52,1 posto prihoda od prodaje, dok je na inozemnom tržištu ostvareno 47,9 posto prihoda od prodaje ili 116,4 milijuna kuna.

Kako se navodi u priopćenju tvrtke, ukupan prihod od izvoza porastao je 97,4 posto. Ukupni rashodi grupacije u prvom su polugodištu iznosili 252,2 milijuna kuna i manji su za 10,8 posto.

U priopćenju tvrtke se navodi kako je segment transporta u drugom kvartalu napravio najveći iskorak na tržištu te povećao prihoda za čak 51 milijun kuna, a povećanje prihoda u potpunosti je ostvareno izvozom na tržišta EU-a. Ostvareni su i određeni manji izvozni poslovi u segmentu obrane u suradnji s Patrijom i Konsbergom kao strateškim partnerima grupacije.

Iz tvrtke ističu kako grupacija Đuro Đaković ima još prostora za daljnje poboljšanja. ‘Ovaj rezultat je ostvaren sa vrlo malo učešća u ukupnom prihodu najprofitabilnijeg segmenta obrane (5,6 posto)’, navode iz tvrtke te dodaju kako još uvijek postoji prostor za značajna poboljšanja u segmentu industrije i energetike gdje se provode dodatne mjere restrukturiranja od kojih se rezultati očekuju u idućem razdoblju.

Na dan 30. lipnja grupacija je imala potpisanih ugovora u vrijednosti od 638,1 milijun kuna, a s obzirom da se trenutačno natječu na nekoliko većih natječaja očekuje se povećanje ugovorenih poslova tijekom ove godine.