KOMADINA NAJVIO

Država će pokriti dio duga Autoceste Zagreb-Rijeka?

02.01.2012 u 22:18

Bionic
Reading

Država bi mogla preuzeti dio duga Autoceste Zagreb-Rijeka, nagovijestio je to ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina

Samo ove godine na naplatu im stiže više od pola milijarde kuna kredita, a u godinama koje slijede kreditne obveze ARZ-a narast će na 11 milijardi.

Tvrtki Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) samo ove godine stiže na naplatu više od pola milijarde kuna kredita, a sljedeće godine još i više. Kritične su 2013. i 2014. 'Treba razgovarati s Ministarstvom financija o reprogramiranju ili refinanciranju jednog dijela obveza', poručio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina. Nije odbacio ni mogućnost da se dug ili barem jedan njegov dio pretvori u javni dug.

Iz ARZ-a je priopćeno kako ta tvrtka nije pred slomom. Društvo uredno posluje i redovno podmiruje obveze. Napominju kako je činjenica da je ARZ preinvestiran i prezadužen, što je rezultat nametnutog projekta proširenja koncesijskog područja 2007., kada su preuzeli obvezu plaćanja koncesije i izgradnje sjevernog kolnika riječke obilaznice. Ističu da su sve dugoročne kredite zaključili uz jamstvo države te da su tijekom 2010. i 2011. o istom informirali vlasnike te riješili dio otvorenih obveza, piše hrt.hr.