nakon ODLUKe USTAVNOG SUDA

Doznali smo od vodećih trgovaca hoće li tužiti državu zbog zabrane rada nedjeljom

15.09.2020 u 17:56

Bionic
Reading

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da su sve odluke Stožera civilne zaštite u borbi protiv epidemije koronavirusa opravdane osim one o zabrani rada nedjeljom. Pravorijek Ustavnog suda za tportal komentirali su istaknuti menadžeri u trgovini, a o tome hoće li tražiti odštetu od države očitovali su nam se vodeći trgovački lanci

Postupak o ustavnosti odluke Stožera da zabrani rad nedjeljom, koja je bila na snazi pet tjedana, Ustavni sud pokrenuo je na vlastitu inicijativu. Nakon rasprave suci su zaključili da 'mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana, nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti'.

Trgovci pozdravljaju pravorijek Ustavnog suda, a premda se odmah nakon presude počelo špekulirati o zahtjevima za naknadu štete, čini se da od toga neće biti ništa. Naime svi koji su odgovorili na upit tportala nemaju namjeru tražiti odštetu od države. Zalažu se za dijalog s Vladom i smatraju da bi se smanjenjem nameta i deregulacijom mogla kompenzirati nastala šteta.

Denis Čupić, vlasnik F. O. grupe, koja upravlja trgovačkim centrom Westgate, i predsjednik HUP-ove Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara, otkriva nam drugu potencijalnu opasnost za državu.

'Neki trgovci imaju police osiguranja za slučaj nemogućnosti poslovanja te će po toj osnovi dobiti naknadu štete od osiguratelja. Tako da državi prijete tužbe osiguravajućih kuća za naknadu štete', ističe Čupić.

On smatra da Vlada ponajprije treba pomoći trgovcima smanjenjem nameta po uzoru na Austriju.

'Smanjenjem komunalne naknade, vodne naknade i naknade za obnovljive izvore energije Vlada bi mogla kompenzirati dio štete i na taj način pomoći da trgovci prežive', poručuje Čupić. Napominje da trgovine i dalje osjećaju negativne posljedice mjera, osobito nakon uvođenja obaveznog nošenja zaštitnih maski.

Kada je riječ o regulaciji rada nedjeljom, podsjeća da je njegova udruga već pokrenula razgovore s Vladom o toj temi. Smatra da će odluka Ustavnog suda obeshrabriti Vladu da donosi jednostrane odluke poput prijedloga da se ograniči rad nedjeljom na određeni broj tjedana u godini.

'Stav trgovaca je da se rad nedjeljom treba regulirati u sklopu Zakona o radu. Važno je da se radnicima osiguraju sva prava i da inspekcije kontroliraju provođenje zakona', zaključuje Čupić.

Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete, naglašava da su trgovci odlukom Ustavnog suda dobili moralnu zadovoljštinu. 'Ustavni sud je pokazao da smo bili u pravu kada smo govorili da odluka Stožera nema uporišta u epidemiološkim razmjerima', rekao nam je Školnik, dodajući da Emmezeta neće podizati tužbu za naknadu štete.

'Zalažemo se za deregulaciju, smanjenje porezne presije i fleksibilizaciju Zakona o radu', poručuje Školnik.

Ni Lidl ne planira tužiti državu. Iz najvećeg hrvatskog diskontera nisu željeli komentirati odluku Ustavnog suda, a na naš upit samo su kratko poručili: 'Lidl Hrvatska neće tražiti obeštećenje.'

O pravorijeku Ustavnog suda očitovali su se za tportal i iz Konzuma, koji također neće tražiti odštetu od države. 'S ciljem zaštite zdravlja i sigurnosti zaposlenika i kupaca, Konzum je dosad uvijek poštovao i nastavit će poštovati sve odluke zakonodavnih tijela i nadležnih institucija te će svoje poslovanje i dalje po potrebi prilagođavati eventualnim novonastalim okolnostima', poručuju iz najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca.

Pitali smo i Spar hoće li tražiti odštetu nakon odluke Ustavnog suda, no do zaključenja teksta od njih nismo dobili odgovor.

  • +10
Odlukom Stožera, koja je izazvala dosta prijepora, nedjelja je bila neradni dan za sve trgovine Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Drago Munjiza, glavni izvršni direktor Lonije, smatra kako trgovci zbog odluke Ustavnog suda ne bi trebali tražiti odštetu, ali očekuje da će dio njih to napraviti.

Ustavni stručnjaci pak dvoje oko uspješnosti potencijalnih tužbi.

Đorđe Gardašević, jedan od odvjetnika koji su podnijeli ustavnu tužbu, smatra da je moguća naknada štete.

'Teoretski tu postoji mogućnost da netko uspije na civilnom sudu dokazati da je pretrpio štetu. To nema veze s ustavno-sudskim postupkom iako i tu ima jedan dio. Ali naknada štete moguća je na civilnim sudovima, ali to se treba dokazati', kazao je Gardašević za RTL Direkt.

S druge strane, ustavnopravna stručnjakinja Lana Barić smatra da se iz objavljene odluke ne može ništa zaključiti.

'Ova odluka ne znači ništa. Ona može služiti samo kao uputa za buduće mjere i preporuke Stožera te buduće djelovanje izvršne vlasti. Iz ovog priopćenja nije vidljiva razina neustavnosti iz koje bi mogla uslijediti ovakva ili onakva posljedica. Čini se da neće dovesti do zahtjeva za odštetom. No morat ćemo pričekati osam dana, dok ne vidimo obrazloženje', rekla je Barić za Novu TV.