idu olakšice

[DOKUMENT] Crno na bijelo: Evo što ćete sve dobiti Vladinom poreznom reformom

24.05.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Vlada Andreja Plenkovića danas je predstavila dugo očekivanu poreznu reformu čiji je cilj donijeti građanima veće plaće i za koju će trebati mijenjati čak devet zakona

Reforma je znatno veća od prethodnih reformi koje je provodio bivši ministar financija Zdravko Marić. Aktualni ministar Marko Primorac kaže da se novim krugom reformi pojednostavljuje porezni sustav, miče pojam osnovice osobnog odbitka i utvrđuje samo osobni odbitak.

'Zaokružuju se svi iznosi u korist poreznih obveznika. Osnovni osobni odbitak povećava se s 531 eura na 560 eura. Podižemo prag za primjenu više stope poreza na dohodak na 50.400 eura godišnje. To je osnovica poreza na dohodak nakon koje se obračunava viša stopa. Osnovni osobni odbitak rasterećuje plaću i povećava neto plaću građana', rekao je Primorac.

Premijer Andrej Plenković kaže da je cilj reforme u 'današnjem gospodarskom kontekstu' podignuti životni standard i povećati plaće, osobito one najniže.

'Drugo je očuvati gospodarski rast i, treće, osnažiti fiskalnu autonomiju općina i gradova', izjavio je Plenković.

  • +6
Vlada predstavila poreznu reformu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Premijer se pohvalio dobrim gospodarskim rezultatima posljednjih godina. Istaknuo je da je 2024. idealna godina za nova rasterećenja gospodarstva jer se očekuje rast gospodarstva od 2,6 posto, deficit proračuna od samo 1,5 posto, inflacija od 2,8 posto i javni dug od 59,8 posto BDP-a.

'Ako gospodarstvo usporava, a usporava, pravi je trenutak za daljnje porezno rasterećenje koje bi trebalo stupiti na snagu 2024. godine', rekao je Plenković. Standard građana primarno će se braniti smanjenjem poreza na dohodak i ukidanjem prireza, a potom i smanjenjem osnovice za uplate u prvi mirovinski stup. Najvažnija je novost da se osobni odbitak poreza na dohodak povećava s 531 na 560 eura.

Što se tiče umanjenja osnovice za prvi stup, premijer je objasnio: 'Oni koji imaju bruto plaće do 700 eura imaju fiksni izdatak u iznosu od 300 eura, a za one s plaćama od 700 do 1300 eura, taj izdatak se linearno smanjuje. Umanjenje se izračunava na način da se iznos od 1300 eura umanjen za osnovicu pomnoži s koeficijentom od 0,5. To će biti novost u obračunu doprinosa za mirovinsko osiguranje.'

Ministar Primorac iznio je primjer kako bi povećanje plaće trebalo izgledati kod osobe koja je samac kao i za obitelj s dvoje djece, a žive u Bjelovaru. Za samca s bruto plaćom od 700 eura, povišica bi trebala biti od 41,82 eura, a za samca s bruto plaćom od 1290 eura od 6,42 eura. Za obitelj s dvoje djece i plaću od 700 eura bruto povišica bi bila 45 eura, a za one s plaćom od 1290 eura bruto i dvoje djece, 75 centi.