svijet u sedam dana

Dok Kaliforniju guta Đavolji vjetar, švicarskom kanalizacijom pliva zlato

15.10.2017 u 09:31

Bionic
Reading

Kalifornija proživljava vatrenu apokalipsu zbog 'đavoljeg vjetra'. Oskarovci su holivudskom pohotniku Harveyu Weinsteinu zahvaljivali više nego dragom Bogu. Zbog zabrane burke u Austriji kažnjen morski pas. Što je u Tadžikistanu muškarac bez brade? Iz tvornica urica u švicarsku kanalizaciju cure kilogrami zlata, a u zahodima plivaju novčanice od 500 eura...

Eduardo Flores iz kalifornijskog grada Santa Rosa probudio se oko jedan poslije ponoći i kroz prozor kupaonice ugledao užareno nebo. Samo što je istrčao na cestu, vatra je stigla do praga i u par minuta mu progutala kuću, dok su iz obližnjeg kampa eksplodirali kontejneri propana i goriva, podsjećajući ga na ratnu zonu. 'Izgledalo je kao napad napalm-bombama', kaže šokirani vijetnamski veteran.

Dosadašnja bilanca neukroćenog požara u vinorodnoj Santa Rosi, Sonomi i Napi u blizini San Francisca je strašna: najmanje 40 mrtvih a broj raste, 2100.000 evakuiranih, više od 200 nestalih, više od 5.700 spaljenih domova, uništeni vinogradi, farme, hoteli, ugroženo 33.000 imigranata, odgađan zračni promet. Nestaju povijesni vinogradi poput White Rock Vineyards, zasađen 1870. godine.

Među više od 20.000 evakuiranih stotine su berača grožđa jer je u tijeku bila berba. U paklu Nape izgorjeli su muž i žena slaveći 75 godina braka. U prvoj polovici prošloga tjedna šteta je dosezala dvije milijarde dolara, jer oživljavanje samo jednog hektara vinograda stoji do 60.000 dolara. Apple i Facebook daju milijun, a Google pola milijuna dolara za prvu pomoć ljudima koji su ostali bez krova nad glavom.

Uz sušni listopad glavni krivac apokalipse je 'Diablo wind' (Đavolji vjetar) nazvan po istoimenoj planini u Sjevernoj Kaliforniji. Nastaje zbog visokog pritiska s kopna koji vrući zrak tjera niz planinu, zrak se grije i ubrzava, dosegavši ovaj puta 110 kilometara na sat, brzinu uragana. Meteorolozi predviđaju da će iz ljeta u ljeto đavolji vjetar zbog globalnog zatopljenja biti sve razorniji, pa je ovogodišnji požar samo uvod u nova vatrena iskušenja Kalifornijaca. I ne samo Kalifornijaca, jer je u SAD samo ove godine opožareno više od tri milijuna hektara površina, više od cijele savezne države Maryland, 50 posto više nego što je uobičajeno u ovo doba godine.

  • +2
Požar Kalifornija Izvor: Reuters / Autor: MIKE BLAKE

Među ugroženima našli su se vinogradi i imanja nekih holivudskih zvijezda poput F.F. Coppole, no Hollywood trenutačno gasi jedan drugi požar. Onaj koji je zapalio pohotni filmski mogul Harvey Weinstein. Nakon teksta u New York Timesu o njegovim seksualnim eskapadama, broj oštećenih holivudskih cura se prošloga tjedna umnažao iz sata u sat. A da su ga, unatoč svemu i svim šuškanjima, obožavali u svijetu filma, jesu.

To dokazuje medijska kompanija Vocativ analizom 1.396 famoznih govora zahvalnosti dobitnika Oscara iz 2015. Rezultat? Weinsteinu se zahvaljivalo više nego dragomu Bogu. Najviše 'hvala' otišlo je Akademiji, mami i tati, ali kada je riječ o konkretnim imenima, na prvom je mjestu Steven Spielberg, a poslije njega seksualno nezasitni producent. 'Kada se zahvalite Harveyju, svatko zna na koga mislite', kažu u Vocativu. Iza njega su James Cameron, George Lucas i Peter Jackson, a Bog je na šestom mjestu.

  • +3
Harvey Weinstein Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Skandal s Harveyjem komentirala je i modna dizajnerica Donna Karan. Na pitanje jesu li pogođene glumice 'na neki način to same tražile', Karanica je odgovorila: 'Kako se predstavljamo kao žene? Izazivamo li to isticanjem naše senzualnosti i seksualnositi?' Hollywood, koji je sve ove godine o Harveyju šutio, na to se odmah digao na noge, a Karanica se pravdala objašnjenjem da su joj riječi istrgnute iz konteksta. Opet ti mediji. Hillary Clinton također je osudila Weinsteina, izdašnog donatora njezine predsjedničke kampanje.

'Nijemci pregovaraju, Francuzi štrajkaju, a Hrvati kukaju', glasio je naslov u jednom našem dnevniku prije više od godinu dana, a od tada se nije ništa promijenilo. Jer Hrvati kukaju, a dio od 5,4 milijuna Francuza zaposlenih u javnom sektoru opet je prošlog tjedna štrajkao na 130 mjesta u zemlji, u organizaciji devet sindikata, ovoga puta protiv Macronove reforme o radu kojom se predviđa ukidanje 120.000 radnih mjesta, zamrzavanje plaća i smanjenje prava na bolovanja. Štrajkali su zaposlenici u zračnom i željezničkom prometu, školama, bolnicama...

  • +5
Brigitte i Emmanuel Macron Izvor: Reuters / Autor: POOL

Otkako je Emmanuel Macron u svibnju preuzeo vlast, to je četvrti prosvjed protiv njegovih reformi i zakona kojima želi nezaposlenost smanjiti s 9,5 na 7 posto i potaknuti gospodarstvo.

Francuska je prva u Europi 2010. zabranila nošenje burki na javnim mjestima, slijedile su je Belgija i Bugarska, a od prvoga listopada to vrijedi i za Austriju. Zabrana 'anti-društvenog simbola' kakva je burka, pomoći će Austriji u lakšoj integraciji migranata kojima je dopušten ostanak, izjavio je ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz pri donošenju zakona koji u slučaju njegova nepoštivanja propisuje novčanu kaznu od 150 eura.

  • +2
Burkini Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Jason Reed

Prva kazna pala je prošloga tjedna, ali nije kažnjena žena s burkom, nego muškarac u kostimu morskog psa. Naime, čovjeka je angažirao McShark, najveći distributer Appleove elektronike u Austriji s 15 trgovina, da ih reklamira, a morska neman je njihov je zaštitni znak. A novi se zakon ne odnosi samo na burku, objašnjava Die Welt, nego i na druga pokrivala za glavu uključujući maskote i marame koje motoristi vežu preko usta zbog zaštite od vjetra. Austrijancima je objašnjeno da zabrana ne važi za vrijeme Halloweena.

Zabrana brade pak važi u Tadžikistanu, kao dio borbe protiv vjerskog ekstremizma koji bi se mogao proširiti iz susjednog Afganistana. Policija je zato prošloga tjedna uhitila dvojicu bradatih glumaca u gradu Konibodom, ali nakon što su ih glumci uvjerili da je uzgajaju zbog popularne predstave 'Smrt lihvara', domaćeg autora Sadriddinija Aynija, ovi su im izdali dozvolu da se bradati mogu slobodno kretati gradom. Ali što s tvrdoglavim bradonjama? Za njih nema milosti: iza rešetaka je završilo nekoliko desetaka tisuća muških, a samo je u jednoj regiji prisilno obrijano 13.000 Tadžikistanaca.

  • +16
Šok u Kataloniji nakon što je odgođeno proglašenje neovisnosti Izvor: Reuters / Autor: GONZALO FUENTES

Za Španjolsku i Kataloniju srijeda je bila Dan D. Katalonski premijer Carles Puigdemont proglasio je i odmah odgodio nezavisnost uzavrele regije, a premijer Mariano Rajoy mu dao pet dana da kaže što hoće, naznačivši mali korak ka izravnoj intervenciji Madrida u Kataloniji. Dan kasnije Španjolska je proslavljala Nacionalni dan tradicionalnom, ovaj puta većom vojnom paradom no zadnjih godina, kojom obilježava godišnjicu Kolumbova iskrcavanja u Novi svijet 12. listopada 1492. Prvi puta nakon sedam godina parada se održala u jednoj od najširih i najdužih madridskih avenija Paseo de la Castellana i prvi puta u 30 godina sudjelovali su i pripadnici policijskih snaga.

Kao prošle godine, tako se u VIP loži ni ove nije očekivala nazočnost katalonskog regionalnog premijera.

P. S. Gdje ćete naći zlato? U švicarskoj kanalizaciji. U njoj s otpadnim vodama iz tvornica satova i rafinerija zlata godišnje odluta 43 kilograma dragocjenog metala vrijednog 1,7 milijuna eura, izvještava Švicarski federalni zavod za okoliš. U otpadnim se vodama također nađe 3.000 kilograma srebra, kao i minerali potrebni za proizvodnju elektronskih uređaja. Može se naći i gotovine. Ovoga rujna dvije su Španjolke u zahode jedne ženevske podružnice UBS banke i tri obližnja restorana bacale 100.000 eura u novčanicama po 500 eura. Istražitelji pretpostavljaju da dame nisu stigle oprati novac te su bacanjem sumnjivih para pokušale oprati sebe.