OBLJETNICA SMRTI

Evo kako je Tim Cook odao počast Steveu Jobsu

06.10.2017 u 10:58

Bionic
Reading

Šef Applea Tim Cook na Twitteru je podijelio posvetu preminulom osnivaču Applea Steveu Jobsu uoči šeste godišnjice njegove smrti

Tim Cook je napisao 'Sjećam se Stevea još danas', objavivši sliku mladog Jobsa. 'On je još s nama i daje nam inspiraciju'. Jobs je s partnerima Steveom Wozniakom i Ronaldom Wayneom osnovao Apple 1976., a osobno je predstavio tri ikonička proizvoda: Macintosh u 1984., iPod u 2001. te iPhone u 2007.

Trajno je zbog zdravstvenih teškoća napustio poziciju izvršnog direktora 24. kolovoza 2011., a preminuo je 5. listopada 2011. - svega jedan dan nakon predstavljanja iPhonea 4S, prvog uređaja koji je podržavao Siri.

Jobsova smrt odjeknula je svijetom tehnologije. Sućut obitelji izrazili su mnogi, od suosnivača Microsofta Billa Gatesa do tadašnjeg predsjednika SAD-a, Baracka Obame.

Mnogi ne znaju da je Jobs dvanaest godina karijere proveo izvan Applea, osnovavši softversku kompaniju NeXT. Također je imao utjecaj u razvoju moderne digitalne animacije financirajući Lucasfilmov odjel za računalnu animaciju, kasnije poznat pod imenom Pixar. Apple je 1997. kupio NeXT, vrativši Jobsa u kompaniju.

Pod Jobsovim vodstvom, Apple je od koketiranja s bankrotom u kasnim devedesetima do 2007. dosegnuo status jedne od najvrijednijih kompanija na svijetu.

Počast osnivaču

Apple je kao posvetu Jobsu njegovo ime dao velikom teatru u novoizgrađenom kampusu Apple Park. Cook se tijekom predstavljanja novih uređaja sjetio Jobsovog nasljeđa.

  • +2
Steve Jobs Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Steve je meni osobno i svima nama značio jako puno. Ne prođe niti jedan dan bez da razmišljamo o njemu. Sjećanja često navrnu tijekom organiziranju događaja poput ovoga. Trebalo je proći vremena, no danas se svega možemo prisjetiti s osjećajem radosti, a ne tuge. Steveov duh i bezvremenska životna filozofija dio su DNK Applea.

Njegov najveći dar, najveći izražaj poštavanja ljudskosti nije samo proizvod, već čitav Apple. Posvećujemo ovaj teatar Steveu zato jer ga volimo i zato jer je on volio dane poput ovoga - dane kada možemo podijeliti najnovije proizvode i ideje sa svijetom.'