POSLOVNI REZULTATI

Dobre vijesti za Varteks: Nakon šest godina prvi pozitivan kvartal

01.03.2016 u 09:53

Bionic
Reading

Varteks je u četvrtom kvartalu prošle godine ostvario dobit, koja nije zabilježena još od 2009. godine, izuzme li se 2014. kada se do pozitivnog rezultata došlo prodajom imovine, a ne zahvaljujući prihodima od prodaje. Dobit od 5,1 milijuna kuna u zadnjem tromjesečju 2015, međutim, nije bila dovoljna za pokrivanje gubitaka iz prethodnih mjeseci, tako da je varaždinska tekstilna kompanija i prošlu godinu okončala s gubitkom od gotovo devet milijuna kuna

Ukupni prihod u zadnjem kvartalu 2015, pokazuju konsolidirani podaci o poslovanju objavljeni na Zagrebačkoj burzi, iznosio je 72,4 milijuna kuna, što je za 15 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije. Istovremeno, ukupni su rashodi smanjeni za 4,5 posto, odnosno sa 70,5 na 67,3 milijuna kuna. Pri tome su gotovo podjednako smanjeni i financijski i poslovni rashodi, a od potonjih najviše stavka vezana uz zalihe, ostale troškove i troškove zaposlenika kojih je na kraju prošle godine bilo 1.306 ili pedesetak manje nego prije godinu dana.

Dok je Varteks u zadnjem kvartalu 2014.ostvario gubitak od 7,7 milijuna, četvrto tromjesečje prošle godine završio je s dobiti nešto većeom od pet milijuna kuna. Ovaj pozitivan skok u poslovanje u dijelom je posljedica rasta prihoda od prodaje, koji su porasli pet posto ili tri milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2014 godine, ali još više od ostalih poslovnih prihoda koji su skočili na 11,2 milijuna, dok su u zadnjem kvartalu 2014. iznosili četiri milijuna.

No, rezultati dobrog poslovanja u zadnjem kvartalu prošle godine nisu uspjeli pokriti gubitke iz prethodnih, tako da je Varteks 2015. okončao s gubitkom od 8,9 milijuna kuna, uz ukupni prihod od 231,7 milijun kuna ili 6,5 posto veći nego godinu dana ranije, dok su ukupni rashodi istovremeno smanjeni za četiri posto.

Zahvaljujući rastu prihoda i padu rashoda, gubitak je lani smanjene više od četiri puta u odnosu na prethodnu godinu, odnosno s 37 milijuna 2014 na 8,9 milijuna 2015. To bi trebalo veseliti Varteksove dioničare među kojima je daleko najveći Nenad Bakić sa 17 posto dionica, a među 10 top dioničara su i predsjednik uprave Zoran Košćec te njegov brat Dražen i otac Vladimir koji zajedno imaju nešto više od pet posto dionica.