razvojne investicije

Dobit Petrokemije 48 milijuna kuna

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2021 12:20
  • Objavljeno 30.07.2021 u 12:20
Petrokemija

Petrokemija

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Neto dobit Petrokemije u prvom polugodištu iznosila je 48 milijuna kuna, što je 80 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavila je ta tvrtka u petak u konsolidiranom nerevidiranom financijskom izvještaju

Prihodi od prodaje istovremeno su pali za pet posto, na 918 milijuna kuna, pri čemu su ukupni poslovni prihodi smanjeni za tri posto, na 936 milijuna kuna.

Poslovni rashodi su povećani za 23, posto, na 888 milijuna kuna

Predsjednik Uprave Davor Žmegač kaže da su rezultati Petrokemija Grupe u prvom polugodištu ove godine pod utjecajem veće cijene prirodnog plina, veće cijene naknada za emisiju CO2 te nižih prodajnih količina uglavnom kao rezultat remonta.

"Negativni utjecaji djelomično su ublaženi većim prodajnim cijenama mineralnih gnojiva te provedenim mjerama učinkovitosti", kaže Žmegač.

Bez jednokratnih stavki dobit 100 milijuna kuna

Napominje da usporedba bez jednokratnih stavki otkriva da neto dobit za prvo polugodište iznosi 100 milijuna kuna u usporedbi sa 250 milijuna kuna u prvom polugodištu 2020. godine.

"Jednokratne stavke imale su značajan utjecaj, 52 milijuna kuna u prvom polugodištu 2021. godine i 14 milijuna kuna u prvom polugodištu 2020. godine. Negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 u prvom polugodištu 2021. godine uzrokovan je značajnim povećanjem cijene emisijskih jedinica CO2", kaže Žmegač.

Podsjeća da je početkom godine uspješno završen remont postrojenja, te je ponovni start postrojenja proveden u prvoj polovici veljače. U remontu su izvedene i razvojne investicije vezane uz unapređenje energetske učinkovitosti tvornice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!