financijsko izvješće

Petrokemija u prvom tromjesečju ostvarila 21 milijun kuna neto dobiti

30.04.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Petrokemija je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 21 milijun kuna, znatno manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 150 milijuna kuna, pokazuje u petak objavljeno financijsko izvješće toga proizvođača mineralnih gnojiva

Po podacima iz izvješća, neto dobit bez jednokratnih stavki iznosi 72 milijuna kuna, u usporedbi s neto dobiti od 131 milijun kuna u prvom tromjesečju lani.

"Jednokratne stavke ukazuju na negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 od 50 milijuna kuna te milijun kuna za isplatu otpremnina za prvo tromjesečje 2021., dok u istom razdoblju prethodne godine jednokratne stavke ukazuju na pozitivan učinak obveza za naknade na emisiju CO2 od 19 milijun kuna. Negativan učinak vrijednosnog usklađivanja obveza za naknade na emisiju CO2 u prvom tromjesečju ove godine uzrokovan je značajnim povećanjem cijene emisijskih jedinica CO2", kaže u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi predsjednik Uprave Davor Žmegač.

Navodi i kako je rezultat Petrokemija d.d. u prvom tromjesečju ove godine pod utjecajem veće cijene prirodnog plina, veće cijene naknada za emisiju CO2 te nižih prodajnih količina kao rezultat izvršenog remonta.

Negativni utjecaji, kako ističe, djelomično su ublaženi većim prodajnim cijenama mineralnih gnojiva te provedenim mjerama učinkovitosti.

Žmegač je podsjetio da je početkom ove godine uspješno obavljen remont postrojenja, te je ponovni start postrojenja proveden u prvoj polovici veljače.

U remontu su izvedene i razvojne investicije vezane uz unapređenje energetske učinkovitosti tvornice.

"Poslovodstvo pažljivo promatra razvoj situacije vezane uz covid-19 i provodi relevantne preporuke HZJZ za očuvanje zdravlja i sigurnosti zaposlenih u Društvu te također kontinuirano radi na procjeni učinaka pandemije na poslovanje Društva", istaknuo je Žmegač.

Prema podacima iz izvješća, ukupni poslovni prihodi Petrokemije d.d. u prva tri mjeseca mjeseci iznosili su 501 milijun kuna i pali su 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Za 13 posto smanjeni su i prihodi od prodaje, na 486 milijuna kuna. Smanjenje prihoda je uzrokovano nižim prodajnim količinama radi manje proizvodnje zbog izvršenog remonta u prvom kvartalu ove godine, pojašnjavaju u tvrtki.

Poslovni rashodi u prvom su tromjesečju iznosili 479 milijuna kuna i povećani su za 19 posto.

EBITDA bez jednokratnih stavki iznosi 93 milijuna kuna, a smanjila se u odnosu na isto razdoblje lani zbog manje prodaje te povećanja cijene prirodnog plina i emisijskih jedinica CO2 (EUA).

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je Petrokemija grupa u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 20 milijuna kuna u odnosu na 147 milijuna kuna neto dobiti u istom razdoblju prethodne godine.