PAŠKO VELA

Direktor Gaja planira zapošljavanja unatoč stečaju

30.12.2011 u 16:03

Bionic
Reading

U slatinskom Gaju svih 270 radnika danas je potpisalo sporazumne otkaze o radu nakon što je na njihov zahtjev trgovački sud u Bjelovaru jučer pokrenuo stečaj u toj tvrtki. Samo dug prema radnicima ovog nekada slavnog drvoprerađivačkog poduzeća iznosi deset milijuna kuna, a ukupne obaveze tvrtke premašuju 80 milijuna kuna

Imovina tvrtke procjenjena je na 15 milijuna kuna, a žiroračun blokiran je posljednjih godinu dana zbog duga od 16 milijuna kuna. Na imovini je hipoteka države, Hypo banke i Croatia osiguranja.

Nastavak proizvodnje jedina je ispravna budućnost Gaja nakon stečaja, potvrdili su nam i Šimo Orešković, regionalni povjerenik sindikata PPDIV i Paško Vela, predsjednik uprave Gaja. Radnici prema ugovoru imaju pravo na mjesec dana otkaznog roka.

'Najvažniji je nastavak proizvodnje, a pri tom treba voditi računa da se zadrži cjelovitost poduzeća i zaposli što veći broj radnika. Moguće je da tijekom stečaja netko tvrtku kupi ili je uzme u zakup, po jednu kunu, jer želimo nastaviti raditi', kaže Orešković.

Direktor Paško Vela kaže da je sada sve u rukama stečajnog upravitelja Branka Vuletića iz Virovitice i također da je važno novo pokretanje proizvodnje, prodajom ili zakupom tvrtke. Vela je većinskim vlasnikom postao nakon što je tvrtku u kolovozu preuzeo Goran Šoić, samoborski poduzetnik, naslijedivši tako probleme brojnih dosadašnjih uprava i pretvorbenih labirinata koji traju od početka 1990.-ih godina.

Da stečaj nije pokrenut, ističe Vela u priopćenju medijima, sredstva za plaće bila bi osigurana kreditom kod banke, oko kojega je uprava tvrtke intenzivno vodila pregovore posljednja dva mjeseca.

Vela u priopćenju navodi da su u protekla dva mjeseca od tvrtke bez sirovine, kupaca, strojeva i proizvodne opreme u 'katastrofalnom stanju' i lošeg upravljanja, Gaj doveli do do tvrtke s novim prodajnim kanalima, dobavom sirovina, a dogovori oko remonta opreme bili su gotovo okončani. Uprava je obavila razgovore, naglašava, sa svim vjerovnicima koji su svi bili spremni na značajne ustupke, uključujući odustajanje od blokade računa i od pokretanja stečaja.

'Uvjet za novi početak je bilo osiguranje kredita za obrtni kapital. Pregovarali smo s bankom za dobivanje tog kredita. Nažalost, nakon dobivenog ultimatuma od vjerovnika - radnika, da će pokrenuti stečaj ako do 12. prosinca ne dobiju zaostale plaće, naši pregovori s bankom, kao i druge aktivnosti, morali su biti zaustavljeni. Moramo konstatirati da u ovom trenutku nema dogovora oko kredita i da u novonastalim okolnostima pokrenutog stečaja, daljnji razgovori nemaju smisla. Uvjereni smo da bi dogovor s bankom bio postignut da smo imali za to potrebno vrijeme', stoji u priopćenju uprave.

Prema planu uprave na čelu s Velom, prvo je trebalo napraviti remont opreme, zatim započeti proizvodnju u siječnju 2012. te postići profitabilnosti poduzeća unutar manje od godine dana, uz zaposlenost od oko 400 ljudi krajem 2012. godine.

Vela poručuje da on i ostali vlasnici imaju dobar plan i da su spremni nastaviti 'započete aktivnosti samo ako dođe do dogovora svih zainteresiranih na ovom projektu'.