sirovine i burze

Dionice australskog rudarskog diva BHP-a skočile nakon objave da će biti dobavljač Tesle, potražnja za niklom mogla bi porasti 500 posto

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 22.07.2021 11:04
  • Objavljeno 22.07.2021 u 10:10
Rudnik u Australiji

Rudnik u Australiji

Izvor: Profimedia / Autor: Bill Bachman / Alamy / Profimedia

Dionice australskog rudarskog diva BHP Grupe skočile su jutros tri posto nakon objave da će ta kompanija biti dobavljač nikla za proizvođača električnih automobila Teslu. Potražnja za niklom, sirovinom koja se koristi pri izradi baterija, u idućih deset godina trebala bi skočiti 500 posto, ponajviše zbog sve bržeg proboja električnih vozila

Važna je to vijest za Elona Muska, vlasnika Tesle, ali i za BHP, kompaniju koja je do sada većinu novca zarađivala prodajom željezne rude od koje se izrađuje čelik.

Detalji o količinama i isporukama nikla za Teslu nisu objavljeni, ali je Musk u lipnju izjavio da vjeruje da će potrošiti oko milijarde dolara na rude za baterije koje dolaze iz Australije. Za BHP se vjeruje da ima najodrživiji i karbonski najneutralniju tehnologiju rudarenja nikla u svijetu.

Oni sami izrudare 85 posto nikla na svijetu i upravo završavaju postrojenje za dobivanje nikal-sulfata, ključnog materijala u proizvodnji litij-ionskih baterija za električne automobile.

Gotovo sve svjetske rudarske kompanije rade iskorake da bi smanjile svoj ugljični otisak i da bi zadovoljile potražnju za rudama koje do sada nisu bile u žiži interesa industrije, a osim nikla, renesansu će doživjeti oni koji mogu izrudariti velike količine bakra.

Litij i nikal - glavne sirovine za baterije

Litij i nikal - glavne sirovine za baterije

Izvor: Profimedia / Autor: PHILIPPE PSAILA / Sciencephoto / Profimedia

CNBC piše kako je dio industrije ipak skeptičan prema velikoj potražnji za niklom i šansama da ta sirovina bude motor novog razvoja. Tržište nikla prilično je malo, s godišnjim prometom od oko 40 milijardi dolara, a kojim osim BHP-a dominiraju brazilski Vale i ruski Norilsk Nickel, zbog čega je proboj nekih novih igrača na to tržište gotovo nemoguć.

Analitičari u Australiji vjerovali su da će nikal u idućih 12 mjeseci poskupjeti na 44 dolara sa sadašnjih 37 dolara, no te su procjene objavljene prije BHP-ova posla s Teslom.

'BHP-ova dionica snažno je rasla i pretekla je svojeg najjačeg konkurenta Rio Tinto. Zapravo, BHP je u proteklih 12 mjeseci rastao 14 posto više od australskog indeksa S&P/ASX 200 i vrlo je blizu dosezanja povijesno najviše razine od 51,82 dolara u svibnju ove godine', zaključio je za CNBC analitičar MineLifea Gavin Wendt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!