Najveća njemačka banka

Deutsche Bank ostvario 1,85 milijardi eura dobiti

27.04.2023 u 12:44

Bionic
Reading

Deutsche Bank, najveća njemačka banka u prvom tromjesečju ostvarila je dobit prije oporezivanja od 1,85 milijardi eura, što je 12 posto više nego u istom razdoblju lani te već 11. tromjesečje zaredom da ostvaruje dobit

Ujedno, to je najveća kvartalna dobit te banke od 2013. godine. Iz banke u četvrtak su najavili da žele ostvariti još veću dobit, stoga će tražiti načine kako da dodatno smanje troškove.

Deutsche Bank je tako priopćio da planira provesti 'smanjenje radne snage među osobljem koje ne radi s klijentima' te da je 'usredotočen na smanjenja na upravljačkim razinama'. Također, planira racionalizirati poslovanje financiranja u građevinskom sektoru te dodatno smanjiti svoj tehnološki entar u Rusiji.

Glavni izvršni direktor DB-a Christian Sewing izjavio je da je banka 'na dobrom putu da ispuni ili premaši svoje ciljeve za 2025. godinu' te kazao da su u tijeku pripreme za daljnji otkup dionica krajem ove godine.

Prihodi banke u tom su razdoblju dosegnuli 7,7 milijardi eura, ojačavši sa 7,33 milijardi eura u prvom tromjesečju 2022. Neto dobit pripisiva dioničarima porasla je u prvom tromjesečju devet posto na godišnjoj razini, na 1,16 milijardi eura, dok je zarada po dionici iznosila 0,61 eura u odnosu na 0,55 eura u lanjskom prvom kvartalu.

Inače, Deutsche Bank je prošle godine ostvario najbolji godišnji rezultat od 2007. godine. U ljeto 2019. godine, Sewing, koji je tada bio tek nešto više od godinu dana na poziciji izvršnog direktora, temeljito je preusmjerio poslovanje te bankarske grupacije, smanjio njezine aktivnosti u investicijskom bankarstvu, okončao globalno trgovanje dionicama te nastavio s integracijom njemačke Postbanke u svoje poslovanje s građanstvom.