PRVO TROMJESEČJE

Ericsson Nikola Tesla ostvario 7,8 milijuna eura neto dobiti

27.04.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju poslovao s neto dobiti od 7,8 milijuna eura, što je za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz konsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog u četvrtak na Zagrebačkoj burzi

Prihodi od prodaje dosegnuli su u tom razdbolju 69,4 milijuna eura te su bili za 00,6 posto manji prema istom razdoblju lani. Na domaćem tržištu prihodi od prodaje smanjeni su 7,3 posto, na 26,1 milijun eura, a pali su i prihodi od prodaje na izvoznim tržištima (bez usluga za Ericsson) i to za 19,7 posto, na šest milijuna eura.

Na Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje iznosili su 37,3 milijuna eura, što je porast od 9,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 37,6 posto, usluge za Ericsson 53,8 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 8,6 posto.

Operativna dobit kompanije dosegnula je 9,5 milijuna eura, što je porast od 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine 'U prvom tromjesečju 2023., unatoč složenoj makroekonomskoj situaciji, poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe pokazaju nastavak stabilnog poslovanja', kazala je predsjednice Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Prihodi od prodaje, kako je navela, bilježe blagi pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 69,4 milijuna eura. Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, čime su, kazala je Kovačević, neutralizirali manje prihode od prodaje na domaćem i izvoznim tržištima koji su posljedica smanjenih kapitalnih ulaganja operatora.

'U odnosu na prvo tromjesečje 2022. godine, bruto marža bilježi porast na 16,6 posto, kao rezultat prodajnog miksa i fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost, dok je operativna dobit na sličnoj razini te iznosi 9,5 milijuna eura', rekla je Kovačević.

Napominje i kako je negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti u skladu s njihovim očekivanjima za prvo tromjesečje, a s obzirom na dosadašnje trendove novčani tok podložan je kvartalnoj volatilnosti i treba ga promatrati na godišnjoj razini. 'Tromjesečje smo zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 39,7 posto', rekla je Kovačević.

Navela je i kako u cilju dugoročnog razvoja i održivosti kompanije te postizanja rasta u strateškim poslovnim segmentima, ulažu i planiraju značajna daljnja ulaganja u razvoj strateških kompetencija, razvoj novih rješenja, proizvoda i usluga, potencijalne akvizicije, investiranje u opremu za razvoj i testiranje novih tehnologija te digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe, za što je potrebno osigurati značajna financijska sredstva.

Podsjetila je da su Uprava i Nadzorni odbor donijeli zajedničku odluku i predložili glavnoj skupštini društva izglasavanje dividende u iznosu od šest eura po dionici.