POTVRDIO PANENIĆ

Đakovački Meteor nadigrao Slovake i preuzeo Badel 1862

06.09.2016 u 13:31

Bionic
Reading

Izgledni je strateški partner zagrebačkog Badela 1862 tvrtka Meteor iz Đakova. Povjerenstvo za odabir strateškog partnera trebalo je odlučiti između Meteora i slovačkog St. Nicolausa, no na kraju je ostalo bez posla je Meteor otkupio 67,5 posto potraživanja od Badelovih vjerovnika i tako stekao kontrolu nad otvorenom predstečajnom nagodbom, objasnio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić, uz opasku kako Meteor još mora dokazati da je stvarno otkupio potraživanja

'Na članove Povjerenstva i mene kao ministra od početka se vršio pritisak u medijskom prostoru da se donese odluka na prečac', rekao je Panenić uz objašnjenje kako su s odlukom zastali nakon proučavanja adekvatnosti kapitala ponuditelja.

'Iz javno dostupnih podataka smo utvrdili da su neki po aktivi i manji od Badela, a konkretno, zaduženje Meteora prelazi vrijednost njegove imovine lani je preuzeo Labud koji je još u restrukturiranju, a mi smo tražili dokaz da će oni moći izvršiti svoje obveze', rekao je.

Dodao je i kako su iz Meteora dostavili neobvezujuću dokumentaciju i nije bilo jasno da će oni investirati kapital, niti su otkupili potraživanja za koja su govorili da su otkupili, na što je Ministarstvo zatražilo dodatne dokumente koji bi garantirali da je Meteorova ponuda vjerodostojna.

'Oni su jučer dostavili dokument koji tvrdi da posjeduju 67,5 posto potraživanja vjerovnika tj. da prema predstečajnoj nagodbi imaju većinu koja će odlučiti o nastavku predstečaja. Ja sam zaključio da odluka Povjerenstva ili mene kao ministra više nije relevantna jer oni imaju dvije trećine glasova vjerovnika. Sada samo moraju dokazati da ih zaista i imaju jer su poslali kopije', rekao je.

Proces koji se vodio je dakle diskvalificiran, a traženje strateškog partnera izgubilo je smisao.

'Ako su išli u tom smjeru, to se moglo obaviti i prije da nemamo ovu cijelu strku i da St. Nicolausa ne moramo uvoditi kao partnera', rekao je Panenić.

Dodatno, Atlantic grupa preko svoje tvrtka Ataco iz Bosne i Hercegovine također je potvrdila da podržava namjere Meteora u predstečajnoj nagodbi. Pismo potpore došlo je i iz Hrvatske poštanske banke.

'Ja mogu izraziti svoje negodovanje jer su oni išli dati potporu jednom od partnera a da nisu pitali vlasnike tj. nadzorni odbor i Ministarstvo financija. To je vrlo loš odnos državne tvrtke prema Vladi. Ja ću tražiti da se zaštite interesi Hrvatske. Vlasnička struktura će se definirati, a odgovornost za upravljanje Badelom sada je na Meteoru i Atlantic grupi', rekao je Panenić.