MISLAV KOLAKUŠIĆ

Da nema 'lex Agrokora', Todorić bi završio u predstečaju ili stečaju

02.04.2017 u 19:16

Bionic
Reading

Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda, komentirao je izmjene tzv. lex Agrokora i napomenuo da bi Agrokor, ako bi se postupalo prema postojećem zakonu, trebao biti u stečaju ili predstečaju

'Republika Hrvatska ima stečajni zakon koji obuhvaća predstečajni i stečajni postupak. Prilikom uvođenja predstečajnog postupka, jedne vrste prisilne nagodbe, veliki štite svoje pozicije. Velikima se ne otpisuje ni kamata ni glavnica, dok se malima otpisuje i do 90 posto duga kako bi se olakšala naplata potraživanja velikima', objasnio je Kolakušić u emisiji 'Točka na tjedan' N1 televizije.

Dodao kako je prvi prijedlog zakona imao direktnu odredbu da povjerenik različito tretira vjerovnike po principu - velikima sve, malima mrvice.

Kolakušić, koji je od početka bio protiv donošenja 'lex Agrokora' jer je smatrao da je riječ o protuustavnom potezu, kazao je kako su najnovije izmjene ipak donekle usklađene s Ustavom RH.

'U globalu se situacija nije promijenila; zakon se pisao za jednu, unaprijed poznatu osobu i nije u skladu s Ustavom RH. Drago mi je da su prihvaćene brojne primjedbe jer je izgledalo kao da to nije pogledao nijedan pravnik', smatra Kolakušić i dodaje kako su naknadno napravljene neke promjene i sad su ublažene povrede Ustava.

'Kada to ne bi bio zakon za spas jedne pravne osobe, onda bi se o njemu raspravljalo i povukao bi se iz javne procedure, a budući da je to izostalo, sve je jasno. Inače bi to bilo postupanje po postojećem zakonu - stečaj ili predstečaj', objasnio je Kolakušić.

Dodaje da je neprihvatljivo i to da se kompanija Ivice Todorića ne nalazi na listi poreznih dužnika.

'Neprihvatljivo je to da u poreznom zakonu postoji odredba po kojoj su utajeni porezi. Svi moraju biti na listi dužnika - ili ona postoji ili ne postoji', smatra Kolakušić.

Na pitanje što misli o Ovršnom zakonu, kaže: 'To je uistinu nevjerojatno. Govorimo o 330 tisuća blokiranih građana i ništa se ne poduzima. Time što za jednu kompaniju radimo sve narušavamo tržišne odnose i to je nedopustivo. Ovršni zakon treba u cijelosti staviti izvan snage dok se ne prepiše neki sustav drugih zemalja', jasan je Kolakušić, na kraju dodavši i kako u slučaju u kojem Vlada bira povjerenika, a koji će pregledati kompletnu dokumentaciju tvrtke, ne možemo govoriti o neovisnosti.