danski wegovy

Čudotvoran lijek protiv debljine liječit će i srce, demenciju i alkoholizam. Kako?

08.09.2023 u 06:22

Bionic
Reading

Takozvani čudotvorni lijek Wegovy, proizvod danskog farmaceuta i najvrednije europske tvrtke Novo Nordiska, osim za smanjenje prekomjerne težine, koristit će se za liječenje demencije i ovisnosti o alkoholu te za prevenciju srčanog i moždanog udara. Kako je Dancima uspjelo stvoriti takav lijek i je li sve to uopće moguće?

Rezultati iz kasne faze ispitivanja, koje je Novo Nordisk objavio prošlog mjeseca, pokazuju da njihova injekcija za mršavljenje Wegovy kod rizičnih pacijenata 'znatno smanjuje' simptome zatajenja srca.

Ti su rezultati objavljeni samo nekoliko tjedana nakon što je danski farmaceut objavio rezultate dugo očekivane studije 'SELECT', a ona je pokazala da njihov lijek doista smanjuje rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih poremećaja poput srčanog ili moždanog udara. Ovi nalazi predstavljaju značajnu prekretnicu jer tvrtka radi na poboljšanju percepcije svojeg najpopularnijeg lijeka za mršavljenje nakon što su ga mnogi znanstvenici ocijenili 'ispraznim' i 'pomodarskim'.

Šef programa za klinička istraživanja ovisnosti na Sveučilištu North Carolina u Chapel Hillu, Christian Hendershot, izjavio je za CNBC da Wegovy ima i druge zdravstvene koristi osim kratkoročnih efekata kao pomoć u mršavljenju.

Hendershot je jedan od istraživača koji pokušavaju dokazati da mehanizam Wegovyja, koji regulira apetit, može pomoći u liječenju alkoholizma i drugih ovisnosti.

Wegovy i lijek Mounjaro, proizvod korporacije Eli Lilly, imitiraju rad hormona koji regulira apetit, što, jasno, dovodi do gubitka kilograma.

Ako se dokaže da je šira primjena ovih lijekova učinkovita, implikacije bi mogle biti ogromne, navodi Kyle Simmons, profesor farmakologije i fiziologije na Sveučilištu Oklahoma State, primijetivši rane naznake učinkovitosti Wegovyja u smanjenju želje za kokainom i amfetaminima.

Neki istraživači nadaju se da bi ovi lijekovi mogli imati primjenu i u liječenju demencije te drugih kognitivnih poremećaja.

Već postoje dokazi koji sugeriraju da lijekovi poput Wegovyja mogu smanjiti nakupljanje štetnih amiloida i tau proteina u mozgu. Smatra se da su ta dva proteina odgovorna za Alzheimerovu bolest, najčešći oblik demencije.

Na Sveučilištu Oxford već se provodi ispitivanje na pacijentima koji su u riziku od razvoja demencije kako bi se vidjelo dovode li ti lijekovi do smanjenja nakupljanja tau proteina i upale mozga.

'Želimo vidjeti jesu li ovi lijekovi uključeni u osnovnu patologiju Alzheimerove bolesti', rekao je Ivan Koychev, viši klinički istraživač koji vodi studiju na Oxfordu. Drugi znanstvenici pak smatraju da se lijekovi poput Wegovyja mogu koristiti i za liječenje sindroma policističnih jajnika, poremećaja koji može uzrokovati nepravilne menstruacije, hormonalnu neravnotežu i poteškoće s plodnošću.

No moguće dodatne primjene lijekova za mršavljenje mogu pogoršati već postojeće poteškoće s kojima se suočavaju pacijenti koji ih redovito koriste, a to su u prvom redu nestašica tih lijekova i njihova visoka cijena.

Ranije ovog mjeseca Novo Nordisk je objavio da ima problema u proizvodnji jer ne može namiriti potražnju, a američki farmaceut Eli Lilly upozorava na kontinuirano kašnjenje u proizvodnji Mounjara iz istog razloga.

U međuvremenu su se postavila i pitanja o negativnim učincima ovih lijekova nakon što su neki pacijenti prijavili da su nakon početka uzimanja Wegovyja počeli razmišljati o samoozljeđivanju i samoubojstvu. Šef Novo Nordiska Lars Fruergaard Jorgensen rekao je za Reuters da je broj takvih pacijenata zanemariv u odnosu na broj onih kojima lijek pomaže.

Međutim Simmons smatra da je potrebno više istraživanja da bi se razumjeli utjecaji takvih lijekova na mozak: 'Ako ovaj lijek koristi sve više ljudi i ako on počne poticati gubitak interesa za zadovoljstvo, ako utječe na lučenje dopamina, to neće biti dobro za ljude koji imaju depresivne poremećaje.'

Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj mogu dobiti savjetodavnu pomoć na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833 888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828 888 (psiho.pomoc@tesa.hr)