novo nordisk

Proizvođač revolucionarnog lijeka Wegovy postao najvrednija tvrtka u Europi

05.09.2023 u 14:57

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna nakratko smijenio s trona proizvođača luksuzne robe LVMH, danski Novo Nordisk od ponedjeljka je opet najvrednija europska tvrtka

Dionice su mu u ponedjeljak porasle pa je zaključna tržišna kapitalizacija iznosila 428 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija LVMH-a iznosila je 411 milijardi dolara, što je dovoljno za drugo mjesto.

Novo Nordisk postao je toliko velika tvrtka da mu je tržišna kapitalizacija veća od cijelog danskog BDP-a.

Lijekovi Ozempic i Wegovy, a koji su proglašeni revolucionarnima u području liječenja pretilosti, razlog su uspjeha Novo Nordiska, čiji rezultati prodaje u plus guraju BDP cijele Danske, a velik priljev deviza od prodaje u inozemstvu olakšava posao danskoj središnjoj banci te ne mora dizati kamate kao primjerice ECB i boriti se s inflacijom.

Kao što smo ranije pisali, utjecaj tog farmaceuta na dansko gospodarstvo toliko je širok da ekonomisti sada raspravljaju o tome treba li zemlja objaviti još jedan niz ekonomskih statistika koje bi izuzele Novo Nordisk. Drugim riječima, postoji Novo Nordisk i postoji ostatak Danske.

Narudžbe lijekova od Novo Nordiska toliko su velike da tvrtka ima poteškoća u namirivanju potražnje i ograničava opskrbu u Sjedinjenim Američkim Državama te pokušava povećati proizvodnju.

Očekuje se da će narudžbe samo rasti jer ima mnogo potencijalnih pacijenata. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 100 milijuna odraslih Amerikanaca je pretilo. Ovog mjeseca su rezultati petogodišnjeg istraživanja pokazali da Wegovy smanjuje rizik i od ozbiljnih srčanih problema, što bi moglo povećati pritisak na osiguravatelje da pokriju i taj lijek te prošire njegovu dostupnost.