NOvo NOrdisk

Ova danska tvrtka vrijedi više nego BDP cijele zemlje, za sve su 'kriva' dva lijeka

01.09.2023 u 19:03

Bionic
Reading

Nakon sto godina relativno mirnog poslovanja u ulozi proizvođača lijekova za dijabetes, danska tvrtka Novo Nordisk odjednom je postala toliko velika i važna da će preoblikovati cijelu dansku ekonomiju

Razlozi? Lijekovi Ozempic i Wegovy, a koji su proglašeni revolucionarnima u području liječenja pretilosti, piše The New York Times.

Rezultati prodaje ta dva lijeka toliko rastu da u plus guraju BDP cijele Danske, a velik priljev deviza od prodaje u inozemstvu olakšava posao danskoj središnjoj banci te ne mora dizati kamate kao primjerice ECB i boriti se s inflacijom.

Ovog tjedna Novo Nordisk je na burzi vrijedio 420 milijardi eura te je bio vrjedniji nego cijeli BDP Danske od 'samo' 406 milijardi eura. Strelovit rast dionica učinio je tvrtku drugom najvrjednijom u Europi, odmah iza grupacije LVMH.

Utjecaj tog farmaceuta na dansko gospodarstvo toliko je širok da ekonomisti sada raspravljaju o tome treba li zemlja objaviti još jedan niz ekonomskih statistika koje bi izuzele Novo Nordisk. Drugim riječima, postoji Novo Nordisk i postoji ostatak Danske.

Danska, zemlja s manje od šest milijuna stanovnika, dom je mnogih divovskih korporacija poput Lega ili prijevoznika Maerska, ali utjecaj Novo Nordiska jedinstven je, kažu ekonomisti.

Prošle godine dvije trećine ekonomskog rasta Danske mogle su se pripisati farmaceutskoj industriji, rekao je za The New York Times Jonas Dan Petersen, glavni savjetnik u Danskoj nacionalnoj agenciji za statistiku, koja inače ne analizira pojedinačne tvrtke.

Dansko gospodarstvo poraslo je 1,9 posto tijekom 2022., pri čemu je 1,7 postotnih bodova doprinos farmaceutske industrije. Novo Nordiskov profit skočio je 45 posto, na 39 milijardi danskih kruna, otprilike 5,7 milijardi dolara, u prvom polugodištu ove godine, potaknut potražnjom za lijekovima, posebice famoznima Ozempicom i Wegovyjem.

Narudžbe su toliko velike da tvrtka ima poteškoća u namirivanju potražnje i ograničava opskrbu u Sjedinjenim Američkim Državama dok pokušava povećati proizvodnju.

Očekuje se da će narudžbe samo rasti jer ima mnogo potencijalnih pacijenata. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 100 milijuna odraslih Amerikanaca je pretilo. Ovog mjeseca su rezultati petogodišnjeg istraživanja pokazali da Wegovy smanjuje rizik od ozbiljnih srčanih problema, što bi moglo povećati pritisak na osiguravatelje da pokriju i taj lijek te prošire njegovu dostupnost.

Neki ekonomisti u Danskoj brinu se da bi zemlja mogla postati previše ovisna o Novo Nordisku, kao što je Finska svojevremeno bila previše ovisna o proizvođaču mobitela Nokia. Međutim za sada se vidi više pozitivnih nego negativnih strana, jer popularnost tvrtke i njenih lijekova privlači veliku pozornost na Dansku, njen obrazovni sustav i farmaceutsku industriju te, na kraju krajeva, ugled Novo Nordiska toliko je velik da danskoj vladi daje velike poluge moći u inozemstvu.