POVRATAK MEDVJEDA

Crobex prešao iz plusa u minus

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 24.03.2009 16:20
  • Objavljeno 24.03.2009 u 16:08
kriza burza

kriza burza

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: photo credit

Drugi dio dana obilježen je dobitonosnim prodajama, nakon što je Crobex u jutarnjem trgovanju dostigao rekordnu razinu u posljednjih mjesec dana. U konačnici, Crobex je oslabio 0,49 posto i završio dan na 1.413,85 bodova

Početak trgovanja označila je euforija tijekom koje je pet dionica (Ledo, IGH, Croatia osiguranje, Đuro Đaković holding, Hidroelektra) ušlo u blokadu zbog naglog rasta cijena. U nastavku je uslijedilo usporavanje rasta i prelazak u negativni teritorij, čemu su najviše pridonijela nastojanja spekulanata da realiziraju zarade ostvarene posljednjih dana, osobito na rastu građevinskih dionica.

Redovni promet dostigao je solidnih 26,1 milijuna kuna, pri čemu je dionica T-HT-a zadržala primat u trgovanju. Cijena T-HT-ove dionice varirala je između 204,10 i 207 kuna i završila na donjoj granici raspona.

Najaktivniji građevinari bili su Dalekvod i IGH, čije cijene su nakon dostizanja gornjih granica ušle u fazu korekcije. Dionica Dalekovoda završila je na 307 kuna, a maksimalna dnevna cijena dosegnula je 320 kuna. IHG je dotaknula maksimum na 2.500 kuna, a zaključila je trgovanje na razini od 2.430 kuna.

Sličan trend pratio je i brodarske dionice. Najaktivnija Atlantska plovidba rasla je do 690 kuna, nakon čega je uslijedila korekcija do aktualne cijene od 667 kuna.

Europski burzovni indeksi u utorak su četvrti dan zaredom jačali poduprti prvenstveno rastom farmaceutskog sektora. Pritisci su stizali iz financijskog sektora, zbog većih prodaja nakon objave novog američkog plana za uklanjanje opasne imovine iz banaka.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!