ulagat će u razne sektore

Croatian Mezzanine Debt Fund prikupio 52,2 milijuna eura

04.07.2022 u 13:32

Bionic
Reading

Krajem lipnja ove godine uspješno je završeno finalno zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Funda, jednog od tri fonda kojeg su kroz program CROGIP podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i koji sada ukupno vrijedi 52,2 milijuna eura

Nakon što je krajem siječnja 2022. godine završeno prvo zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Fund – a, u lipnju je uspješno provedeno naknadno i završno zatvaranje fonda, priopćeno je iz Mezzanine Partnersa, koji upravlja tim fondom.

Uz zahvalu svim investitorima na podršci i pomoći u osnivanju Fonda, iz Mezzanine Partnersa navode i da će Croatian Mezzanine Debt Fund ulagati u razne sektore, osim sektora nekretnina te sektore koji su prema propisima EIF-a zabranjeni. Očekuju upravljanje portfeljem do 20-ak ulaganja u pojedinačnom iznosu od 1 do 5 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

Croatian Mezzanine Debt Fund omogućava, malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj korištenje dodatnog dugoročnog oblika financiranja kroz subordinirani dužnički instrument – mezzanine.

Potencijalno ulaganje može uključivati podršku razvojnih investicija, promjenu kapitalne i vlasničke strukture, podršku u postupcima spajanja i preuzimanja, financijsko restrukturiranje te akviziciju i širenje tržišta.

U skladu sa strategijom ulaganja, fond će ulagati u tvrtke s dobrim novčanim tokovima i jakim  upravljačkim  timovima. S ovim ulaganjima male i srednje tvrtke mogu ostvariti rast i ublažiti prekomjerni financijski rizik, zaključuje se u priopćenju. 

Inače, početkom rujna 2020. godine, EIF i HBOR su najavili da će uložiti više od 70 milijuna eura u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj - Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund.