Ministar gospodarstva

Ćorić: Nećemo dopustiti eskalaciju cijena koliko god nam mjere to budu dopuštale, trošarine su jedna od opcija

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 20.10.2021 08:57
  • Objavljeno 20.10.2021 u 08:57
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Media servis

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" kazao je da bi cijena eurodizela bila 11,62 kn, a cijena eurosupera 95 bila bi 30-ak lipa više nego što je Vladinom uredbom određeno.

'Nećemo dopustiti daljnju eskalaciju cijena onoliko dugo koliko to budemo mogli kroz razne mjere održavati. Zbog toga kontinuirano analiziramo situaciju. Pred kraj ovoga razdoblja ćemo, ako to bude potrebno, izaći s daljnjim mjerama', dodao je HRT-u.

'Neki pokazatelji s mediteranskog tržišta pokazuju da bi do smanjenja cijena, odnosno do njihove stabilizacije, trebalo doći potkraj godine. Početkom iduće godine trebalo bi doći do nekog pada. Nadamo se tome. Upravo zbog toga smo odredili da u slijedećih nekoliko mjeseci budemo vrlo aktivni na tu temu', izjavio je ministar Ćorić.

Potvrdio je da se nakon 30 dana uredba može produžiti i donijeti nove mjere. 'Vidjet ćemo u kojem smjeru ćemo ići. Sve će ovisiti o trenutačnom stanju i projekcijama za sljedeće razdoblje', dodao je. 

Istaknuo je da je uredba način na koji se mogu držati cijene na određenoj razini.

'Mi ćemo to iskorištavati i dalje. Što će biti dalje, vidjet ćemo. Trošarine su, odnosno njihova promjena, isto jedna od opcija, ako dođe do daljnje eskalacije. Svjesni smo toga da je ova uredba otvorila na neki način opciju da se trošak, odnosno smanjenje cijene, prevali prije svega na stranu distributera, jednim dijelom na državni proračun, u kontekstu smanjenja prihoda od PDV-a. Međutim, nije naša intencija da to dovijeka bude samo na trošak distributera', kazao je. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!