svjetska tržišta

Cijene nafte ojačale zbog očekivanog oporavka kineske potražnje

18.05.2022 u 15:46

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u srijedu na svjetskim tržištima, poduprte očekivanjima oporavka kineske potražnje uslijed ublažavanja mjera radi suzbijanja pandemije covid-19 u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu

Cijena Brent Blenda na londonskom tržištu porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje 1,69 dolara, na 113,62 dolara po barelu. Barel WTI-ja na američkom tržištu poskočio je za 2,26 dolara, na 114,66 dolara.

Nade u daljnje ublažavanje mjera izolacije u Kini potaknule su očekivanja oporavka naftne potražnje. Vlasti su, naime, dozvolile da 864 financijske institucije u Šangaju nastave s radom, dan nakon što je drugi po veličini kineski grad došao na prekretnicu, zabilježivši tri uzastopna dana bez novih slučajeva covida izvan karantenskih zona.

Kina je također ublažila i neka pravila testiranja na covid za putnike iz SAD-a i nekih drugih zemalja.

Cijene su na tržištima potporu dobile i zbog sve veće zabrinutosti za opskrbu. Ruska proizvodnja sirove nafte u travnju je pala za gotovo 9 posto u odnosu a prethodni mjesec, pokazalo je interno izvješće OPEC+ u utorak, budući da su sankcije Zapada nakon ruske invazije na Ukrajinu pogodile ruske proizvođače nafte.

S druge strane, rast cijena ograničila su izvješća da SAD planira ublažiti sankcije protiv Venezuele i dopustiti korporaciji Chevron da pregovara o obnovi operacija s tamošnjom nacionalnom naftnom kompanijom.

"Iako će to kratkoročno tržištu donijeti tek malo olakšanja, to je ipak prvi korak prema osiguranju da u budućnosti više nafte dođe na tržište iz zemalja koje su trenutno pod sankcijama", rekla je analitičarka Commerzbanka Barbara Lambrecht.

Neuspjeh Europske unije da uvjeri Mađarsku da povuče svoj veto na prijedlog uvođenja embarga na rusku naftu povećava pritisak na cijene, iako neki diplomati očekuju dogovor o postupnoj zabrani na summitu krajem svibnja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte, pak, objavila je da je u utorak cijena barela košarice nafte njezinih članica vrijedila 117,20 dolara, što je za 4,13 dolara više u odnosu na prethodni dan.