PREKOMJERNA OPSKRBA

Cijene nafte kliznule prema 45 dolara

11.11.2016 u 15:20

Bionic
Reading

Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima prema 45 dolara budući da se nakon početnog šoka zbog pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima pozornost ponovo usmjerila na prekomjernu opskrbu

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,24 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, kliznuvši na 44 dolara.

Tržišta su se jučer oporavila od šoka izazvanog neočekivanom pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima i već prije zatvaranja pozornost se ponovo preusmjerila na prekomjernu opskrbu, posebno u kontekstu predstojećeg službenog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i najavljene operacionalizacije odluke o smanjenju proizvodnje.

Još otkada su članice OPEC-a na neformalnom skupu u Alžiru prije mjesec i pol dana načelno dogovorile smanjenje odnosno zadržavanje proizvodnje na važećoj razini, ulagači sumnjaju u realizaciju tog dogovora. U međuvremenu se ionako prekomjerna opskrba dodatno povećala i dosegnula u listopadu novu rekordnu razinu, prema danas objavljenom izvješću OPEC-a.

Naftni je kartel tako u prošlom mjesecu proizvodio 33,64 milijuna barela dnevno, 240 tisuća barela dnevno više nego u rujnu.

To znači da bi OPEC u kontekstu geopolitičkih trzavica među članicama morao smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno ako želi ispuniti obećano smanjenje proizvodnje na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno.

U međuvremenu je Međunarodna agencija za energetiku (IEA), savjetodavno tijelo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), procijenila da bi tržišta mogla ostati prekomjerno opskrbljena i u 2017. godini, treću godinu zaredom.

U redovnom mjesečnom izvješću IEA je navela da se globalna ponuda u listopadu povećala za 800 tisuća barela dnevno, na ukupno 97,8 milijuna barela dnevno, predvođena rekordnom proizvodnjom OPEC-a i povećanom proizvodnjom zemalja izvan kartela, poput Rusije, Brazila, Kanade i Kazahstana

'Naftna tržišta sve jasnije odražavaju suglasne procjene da će se tvrdokorna prekomjerna opskrba iz 2016. protegnuti i na 2017. godinu', napisali su analitičari JBC Energyja

IEA je ujedno potvrdila prognozu rasta potražnje u ovoj godini za 1,2 milijuna barela dnevno a istim bi tempom trebala rasti i iduće godine. To bi pak značilo usporavanje rasta potražnje u odnosu na 2015. kada je dosegnuo najvišu razinu u pet godina, od 1,8 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da se barelom referentne košarice njegove nafte u četvrtak trgovalo po cijeni od 42,67 dolara, što znači da je u odnosu na prethodni dan trgovanja poskupio 67 centi.