RAZOČARALI IH RUSI

Carlsbergu padaju prihodi, kreće prodaja imovine

17.08.2016 u 14:48

Bionic
Reading

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu o većoj šestomjesečnoj dobiti ali i nižim prihodima u kontekstu nove strategije koja bi trebala u prvom redu ublažiti posljedice pada prodaje piva u Rusiji

U prvoj polovini godine neto dobit poskočila je 25 posto, na 1,9 milijardi danskih kruna (255 milijuna eura). Prihodi su im pak smanjeni četiri posto, na 31,24 milijarde kruna.

Ako se izuzmu kamate, porezi i jednokratne stavke, dobit je kliznula 3,6 posto, na 3,45 milijardi kruna.

Ukupni obujam prodaje smanjio se jedan posto zbog slabijih rezultata u Velikoj Britaniji, Poljskoj i istočnoj Europi, dok su mu istodobno organski prihodi porasli za 4 posto. Carlsberg posluje i u Hrvatskoj, a vodeći brend mu je Pan.

Danskoj kompaniji najviše glavobolje zadaju smanjena prodaja piva u Rusiji i slabašan rast prodaje u Aziji. Stoga su u ožujku aktivirali plan kojim namjeravaju amortizirati pad većim profitnim maržama kroz pojačani fokus na premium brendove i povlačenje s pojedinih tržišta.

Izvršni direktor Cees 't Haart nagovijestio je i dodatne mjere u sklopu sedmogodišnje strategije povećanja rasta. "Imamo niz poslova čiji doprinos nije onakav kakav bismo priželjkivali. Stoga ih analiziramo i poduzimamo mjere", pojasnio je Haaart.

Grupa je već ukinula 2.080 radnih mjesta s visokim kvalifikacijama, prodala imovinu u Britaniji, zatvorila 11 pivara u Kini i otpisala vrijednost posrnulog ruskog poslovanja. Prošlog su tjedna najavili i prodaju 59 posto udjela u podružnici u afričkoj zemlji Malavi tamošnjoj grupi Castel.

Na popisu za prodaju nalazi se još imovine, kazao je izvršni direktor Carlsberga, ali nije želio navoditi konkretna imena kako ne bi oslabio pregovaračku poziciju. Njegov je plan fokus na velike gradove, kraft pivo i temeljna tržišta, napominje Reuters.

"S obzirom na do sada zadovoljavajuću provedbu naših planova potvrđujemo godišnju prognozu organskog rasta operativne dobiti", dodao je izvršni direktor Carlsberga.

Tvrtka je zadržala prognozu rasta godišnje organske operativne dobiti za dva do tri posto. Povisili su pak procjenu utjecaja nepovoljnih valutnih tečajeva s 550 milijuna na 600 milijuna danskih kruna.