JOSIP ALADrOVIĆ

Burne dvije godine u fotelji u kojoj je zaradio i kaznenu: Provjerili smo kako je Pavićev nasljednik upravljao mirovinskim zavodom

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 19.07.2019 13:37
  • Objavljeno 19.07.2019 u 13:30
tportal

Izvor: Pixsell, Cropix / Autor: montaža: Neven Bučević

Novi ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u ministarsku fotelju dolazi s mjesta ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. S bivšim ministrom Markom Pavićem veže ga intenzivna suradnja na kreiranju i obrani mirovinske reforme, ozbiljno ugrožene sindikalnom referendumskom inicijativom

Sin znatno poznatijeg oca Marijana Aladrovića, nekadašnjeg požeško-slavonskog župana i trenutnog predsjednika Gradskog vijeća Pleternice, Josip Aladrović preuzeo je upravljanje Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje u travnju 2017. kao provjereni stranački kadar.

Bez snažnog stranačkog zaleđa teško da je 32-godišnjak s pozicije pomoćnika direktora podružnice Croatia osiguranja uzletio u fotelju ravnatelja institucije koja raspolaže milijardama kuna mirovinskih doprinosa.

U dvogodišnjem razdoblju upravljanja HZMO-om istaknuo se u pripremi mirovinske reforme. Aladrovićev tim kreirao je analitičku podlogu za Pavićevo ministarstvo, a nakon što je usvojen paket reformskih zakona žustro je branio reformska rješenja.

Kada su sindikati pokrenuli inicijativu za raspisivanje referenduma protiv produljenja radnog vijeka, izašao je s računicom po kojoj bi prihvaćanje sindikalnih zahtjeva stajalo državu 45 milijardi kuna do 2040. godine.

U svom mandatu Aladrović je najavio modernizaciju zavoda, s naglaskom na edukaciji zaposlenih i digitalizaciji poslovanja. U svibnju 2018. Pavićevo ministarstvo dodijelilo mu je više od dva milijuna kuna za jačanje ljudskih potencijala s ciljem unapređenja stručnih znanja i općih vještina djelatnika u svrhu povećanja učinkovitosti i kvalitete usluga te dostupnosti relevantnih informacija i podataka korisnicima i javnosti.

  • +3

Josip Aladrović

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Uz korištenje europskih fondova pokrenuo je projekt eHZMO, vrijedan 170 milijuna kuna, s ciljem redefiniranja postojećeg organizacijskog ustrojstva i potpune digitalne transformacije zavoda.

Unatoč najavama modernizacije sustava, javnost su početkom ove godine šokirale priče očajnih umirovljenika koji čekaju rješenje za mirovinu i više od godinu dana. Iz HZMO-a su se branili time da je riječ o iznimkama te da se efikasnost rješavanja predmeta generalno popravlja. Prema podacima prezentiranima na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća HZMO-a u veljači ove godine, broj riješenih zahtjeva u 2018. povećan je za 8,1 posto. Međutim, od ukupno podnesenih 222.863 zahtjeva, samo 60 posto riješeno je u roku od 60 dana.

Aladrović je priznao da postoje zastoji u predmetima u kojima se trebaju uključiti druge institucije radi utvrđivanja staža (npr. kod utvrđivanja inozemnog staža).

Sindikati su pak više puta upozoravali da HZMO-u nedostaje radnika u provedbi (ljudi koji rade rješenja), a da se bez kriterija zapošljava u drugim sektorima. U provođenju kadrovskih promjena u zavodu novopečeni ministar sukobio se i s dijelom zaposlenika, što je kulminiralo i kaznenom prijavom u kojoj su ga optužili da namješta javne natječaje te zapošljava svoje prijatelje i stranačke podobnike.

  • +6
  • +3

Referendum '67 je previše'

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Prijavili su ga i za manipuliranje javnom nabavom namještanjem natječaja unaprijed odabranim tvrtkama. No kako je objasnio njegov otac Marjan Aladrović, sin mu je rekao da je ta kaznena prijava odbačena.

U prvom istupu nakon izbora za ministra Aladrović je pohvalio suradnju sa svojim prethodnikom Markom Pavićem i najavio obnovu dijaloga sa socijalnim partnerima.

'Socijalne partnere pozvat ćemo na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalnog vijeća, i da socijalnim dijalogom rješavamo probleme koji su nam se pojavili u nekom trenutku', poručio je Aladrović.

Nije želio odgovoriti na pitanje o referendumu protiv mirovinske reforme, naglasivši kako je to demokratska volja naroda te da treba pustiti da Vlada i Ministarstvo uprave obave svoj posao.

POZITIVaN TREND

Značajno povećan broj osiguranika

U mandatu Josipa Aladrovića broj mirovinskih osiguranika povećan je za 8,7 posto, dostigavši brojku od 1,59 milijuna. U 2019. najveći doprinos rastu prosječnog broja osiguranika (godišnji rast od 7,2 posto) došao je iz građevinarstva. Osim građevinarstva, rast broja osiguranika i pozitivan doprinos povoljnim trendovima na tržištu rada došao je iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (uz rast od 6,1 posto), pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+3,5 posto), zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (+3,4 posto) te informacija i komunikacija (+7,9 posto).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!