rekonstrukcija vlade

[VIDEO] Pogledajte što su budući ministri rekli prilikom dolaska na sastanak u Vladu

18.07.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Dan nakon što je premijer Andrej Plenković objavio njihova imena, budući ministri u četvrtak su došli na sastanak u Vladu, a u dolasku je većina njih dogovarala na pitanja okupljenih novinara

Budući ministar uprave Ivan Malenica, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio je kako će se donijeti novi zakon o sprečavanju sukoba interesa, a na pitanje hoće li se Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa smanjiti ovlasti rekao je: 'Vidjet ćemo.'

'To je izazov u mojoj karijeri i možemo nešto napraviti', odgovorio je na pitanje zašto se primio ovog posla.

Za svog prethodnika Lovru Kuščevića rekao je kako je odradio neke aktivnosti te da će on probati nastaviti s tim poslom.

'Probat ću napraviti to da demistificiramo javnu upravu i vratiti povjerenje građana, da javna uprava bude servis građana i da svi budu zadovoljni njome', rekao je Malenica.

Na pitanje o tome treba li gradska vlast u Vukovaru poštovati odluku Ustavnog suda o ćirilici, odgovorio je kako se rješenje treba naći u dogovoru s predstavnicima izvršne vlasti u Vukovaru.

Budući ministar državne imovine Mario Banožić naglasio je kako je ta imovina 25 godina bila zapuštena te da će vidjeti što i kako dalje kad bude dobio analize. Isto tako, na pitanje hoće li dovoditi svoje ljude u Ministarstvo rekao je da mora prvo vidjeti kakvo je stanje u Ministarstvu, a svoj stav nije želio iznijeti ni o tome treba li privatizirati HEP, Croatia Airlines i druge tvrtke u državnom vlasništvu. Buduća ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u zgradu Vlade ušla je bez izjave.

  • +11
Dolazak novih ministara u Banske dvore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Budući ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nada se da će opravdati povjerenje te da će odgovorno obavljati svoj posao, kao i da će se rezultati njegova rada vidjeti u kratkom roku.

'Socijalne partnere pozvat ćemo na dijalog, na obnovu Gospodarsko-socijalnog vijeća, i da socijalnim dijalogom rješavamo probleme koji su nam se pojavili u nekom trenutku', rekao je novinarima Aladrović.

Nije želio odgovoriti na pitanje o referendumu protiv mirovinske reforme i naglasio je kako je to demokratska volja naroda te da će pokušati predvidjeti što će se ubuduće događati.

'Treba pustiti da Vlada i Ministarstvo uprave obave svoj posao. Vidjet ćemo kako će ti glasovi biti brojeni, je li ih dovoljno. Pustimo da se dogodi ono što će u budućim trenucima biti bitno za mirovinsku reformu', rekao je Aladrović i zahvalio dosadašnjem ministru Marku Paviću na kvalitetnoj suradnji koju je s njim imao kao šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Aladrović je izvijestio novinare da se u HDZ učlanio jako davno, 'sa 16 ili 17 godina'.

Buduća ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da će nastaviti raditi onako kako se radilo dosad, a da vjeruje da će posao uspjeti i nadograditi. Pritom je dosadašnju suradnju s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, kojem je bila državna tajnica, ocijenila odličnom.

'Radimo novu razvojnu strategiju koja nije godinama napravljena, provest ćemo digitalizaciju, izgradnju izvještajno-upravljačke platforme, raditi s ribarima na korištenju fondova...', rekla je Vučković.

Na pitanje hoće li joj nešto više od godine dana biti dovoljno da ostvari zacrtano rekla je kako nekada nekome nije dovoljno ni četiri godine, a da je nekada dovoljno i šest mjeseci da se puno napravi.

Budući ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na sastanak je kasnio, a Vesna Bedeković, koja bi trebala voditi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na ulasku u Vladu nije željela davati izjave.

  • +4
Novi ministri u vladi Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell