ZAGREBAČKA BURZA

Brodari podignuli Crobex

12.06.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Indeks Zagrebačke burze zaključio je tjedan s pozitivnim predznakom, a dobicima su dominirale dionice brodarskog sektora

U skraćenom radnom tjednu, zbog blagdana se trgovalo samo četiri dana, a dvodnevni je negativni trend s početka zamijenio dvodnevni optimizam, tako je Crobex, uz dnevni rast od 1,05 posto, na tjednoj razini zabilježio minus.

Promet je, kao i proteklih dana, bio nešto slabiji i iznosio je 37,8 milijuna kuna. Dobicima su dominirali brodari, nakon što su cijene brodskih vozarina dva dana uzastopce rasle, pa je u prvom dijelu trgovine zbog skoka cijene bila prekinuta trgovina dionicama Atlantske plovidbe, Jadroplova i Uljanik Plovidbe, koje su na kraju zaključile s porastom cijene od oko 5,5 posto.

Nakon dubrovačkog brodara koji je prikupio 10,4 milijuna kuna prometa, najtrgovaniji je bio T-HT sa 4,6 milijuna kuna koji je zabilježio rast cijene za 0,6 posto na 216,9 kuna.

Među milijunskim izdanjima bez podrške kupaca ostali su Adris i Institut IGH, bez promjene cijene trgovalo se Podravkom, a porasli su Ingra, Dalekovod i Ina

Europski burzovni indeksi u petak su se našli pod pritiskom slabljenja dionica u sektoru ruda i energetike, no veće gubitke na vrijednosti indeksa sprječavali su dobitci u farmaceutskom i telekomunikacijskom sektoru.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.