GRČIĆ O REBALANSU

'Bitno je da sve završi sretnim završetkom'

16.10.2014 u 09:22

Bionic
Reading

Reforme i njihovo provođenje dio su svih predizbornih obećanja. Dolaskom na vlast najčešće ostaju mrtvo slovo na papiru. Je li razlog tome strah od mišljenja javnosti, neznanje ili nesposobnost? Što treba mijenjati da bi nam bilo bolje? Na ta pitanja u večerašnjem Otvorenom HTV-a pokušali su odgovoriti ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije i potpredsjednik Vlade Branko Grčić i nezavisna saborska zastupnica Martina Dalić

Upitan o rebalansu proračuna i otporima koji stižu iz ministarstava, Branko Grčić je rekao kako je normalno da svaki ministar želi što više novca za svoj resor, a premijer želi proračun koji će biti održiv. Naglasio je kako je bitno da taj proces završi sretnim završetkom. S tom se konstatacijom nije složila Martina Dalić upitavši je li sretan završetak iz godine u godinu sve veći deficit proračuna, piše HRT

Grčić je ponovio kako su plaće i mirovine najosjetljiviji dio proračuna i da će Vlada voditi računa da nijedan građanin zaposlen u javnom sektoru ne ostane bez plaće ili građanin ne dobije mirovinu. Istaknuo je kako je ova Vlada ostvarila niz strukturnih reformi, od brodogradnje do fiskalizacije. Iznio je i računicu da od 15 milijardi deficita, 11 milijardi otpada na kamate na kredite iz prethodnih godina i doda li se tome članarina EU-u - može se reći da je proračun na nuli.

Poniremo sve dublje, a već bismo ove godine rasli da nismo ušli u europski semestar, rekao je Grčić iznoseći svoje viđenje pada BDP-a.

Naravno da se Martina Dalić nije složila s Grčićevim projekcijama iz proračuna. Strelovit rast duga vodi zemlju u propast, naglasila je. Naša stvarnost očito pokazuje da nisu provedene strukturne reforme. Problem je to što one nisu ni započete, istaknula je. Najvažnijima drži reformu državne uprave, reforme koje se tiču uklanjanja barijera za ulaganje poduzetnika. Prema njezinu mišljenju, jedino privatni sektor može pokrenuti gospodarstvo. A upravo je privatni sektor taj koji je podnio najveći teret krize. Ne može se sva ekonomska politika svesti na obranu javnog sektora i onih koji žive od proračuna. Upravo takav pristup nas drži na početku šeste godine recesije, naglasila je Dalić.

Grčić je potvrdio da Vlada ne odustaje od monetizacije autocesta te izrazio zadovoljstvo što su interes za sudjelovanje u njoj iskazali i mirovinski fondovi. Time u ovom projektu participiramo svi mi koji smo korisnici mirovinskih fondova.

Martinu Dalić monetizaciju smatra prevažnom te bi trebalo temeljito raspraviti je li ona financijski dobar potez ili ne. Zamjera Vladi to što otvoreno ne kaže da nitko neće uzeti ceste u koncesiju ako im Vlada ne jamči promet na njima. Naglasila je kako ništa osim reformi ne može riješiti proračunsku rupu. Sve dok se ne riješi proračunska situacija, nismo ništa učinili.