novost za pušače

BAT u Zagrebu predstavio uređaj za zagrijavanje duhana u čiji je razvoj uložio 2,5 milijardi dolara

06.09.2018 u 14:14

Bionic
Reading

Ulaganja kompanije British American Tabacco (BAT) u Hrvatsku će do kraja godine, odnosno u tri godine od preuzimanja TDR-a, dosegnuti 45 milijuna eura, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare BAT-a, na kojoj je predstavljen i uređaj za zagrijavanje duhana glo, od sada dostupan i na hrvatskom tržištu

'Hrvatska je postala središte BAT-ove regije Adria te nastavljamo s rastom proizvodnje, investicijama i zapošljavanjem. Hrvatska je dobila priliku biti jedno od prvih tržišta u regiji na kojima ćemo lansirati glo. Izrazito sam ponosan na to što odraslim pušačima sada možemo ponuditi ovu potencijalno manje rizičnu alternativu cigaretama', rekao je Antal Bekefi, generalni direktor BAT-a za regiju Adria, na konferenciji za novinare u četvrtak u zagrebačkom muzeju Mimara te dodao da će BAT-ova ulaganja u Hrvatskoj od preuzimanja TDR-a dosegnuti 45 milijuna kuna do kraja godine.

Na konferenciji je predstavljen glo, inovativan proizvod koji je manje štetan za zdravlje od klasičnih cigareta jer dolazi samo do zagrijavanja duhana, ali ne i sagorijevanja, pri čemu se oslobađaju toksini. Za istraživanje i razvoj uloženo je više od 2,5 milijardi dolara od 2012. godine, kako kaže Bekefi, s ciljem pružanja potrošačima proizvoda smanjenog rizika.

'Danas s ponosom pušačima možemo ponuditi potencijalno manje rizičnu alternativu pušenju. U istraživanjima nam je prioritet bio ispitati pojedine štetne sastojke dima cigarete te smo zamijetili značajno smanjenje tih tvari u pari koju ispušta glo', istaknuo je Chris Proctor, glavni direktor za znanost u BAT-u, te dodao kako je rizik od toksina smanjen za oko 97 posto i da ovakav način konzumiranja duhana ne izaziva genetske mutacije.

  • +43
British American Tobacco u Zagrebu predstavio glo Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Hrvatska je dobila priliku biti među prvim državama u regiji u kojima ćemo predstaviti glo. Stoga je ovo veliki zdravstveni potencijal za našu sredinu jer daje potrošačima mogućnost da prijeđu na manje štetan proizvod', naglasio je Josip Lozančić, direktor pravnih i regulatornih poslova BAT-a za regiju Adria.

Riječ je o elektroničkom uređaju koji zagrijava duhan do 240 stupnjeva Celzijevih te tako proizvodi paru koja sadrži, kako tvrde u BAT-u, oko 90 do 95 posto manje štetnih tvari od dima klasičnih cigareta, a prilikom upotrebe ne nastaje dim ni pepeo. Za korištenje uređaja potrebni su neo sticks, odnosno duhanski umetci koji dolaze u različitim aromama.

Uređaj i duhanski umetci od danas će biti dostupni na više od 1300 lokacija na devet tržišta, od kojih je jedno Hrvatska.

British American Tobacco 6. rujna 2018. u Zagrebu predstavio uređaj za zagrijavanje duhana glo Izvor: tportal.hr