BAT-ovo istraživanje

Duhanski proizvodi koji griju, a ne sagorijevaju duhan smanjuju izloženost pušača štetnim tvarima

25.07.2018 u 14:26

Bionic
Reading

Multinacionalna kompanija British American Tobacco (BAT) provela je u Japanu kliničko istraživanje koje je dokazalo da je kod korisnika koji su potpuno prešli s konvencionalnih cigareta na proizvode nove generacije koji griju, ali ne sagorijevaju duhan (glo), znatno smanjena izloženost štetnim tvarima. Istraživanje je pokazalo da para koja se stvara korištenjem uređaja glo ima oko 90-95 posto manje štetnih tvari nego dim klasičnih cigareta.

'Rezultati ovog kliničkog ispitivanja pokazuju da smanjenje razine štetnih tvari u pari koju stvara glo dovodi do smanjenja izloženosti pušača kada s klasičnih cigareta prijeđu na upotrebu tog uređaja. To su vrlo ohrabrujući rezultati, a mi nastavljamo s daljnjim ispitivanjima', izjavio je James Murphy, rukovoditelj tima za procjenu smanjenja rizika u BAT-u.

U istraživanju je sudjelovalo 180 osoba koje su pušači duže od tri godine, a kojima su tijekom deset dana analizirani uzorci urina, krvi i izdisaja. Prva dva dana nastavili su pušiti kao i inače, a zatim su pet do šest dana raspoređeni u neku od od tri grupe: onu koja je nastavila pušiti, koja je prešla na korištenje uređaja glo ili u grupu koja je prestala pušiti.

Izloženost štetnim tvarima u dimu utvrđena je mjerenjem razine određenih tvari u urinu koje je Svjetska zdravstvena organizacija identificirala kao zabrinjavajuće. Rezultati su pokazali kako je koncentracija tih tvari u urinu smanjena kod korisnika koji su prešli na glo, a u nekim je slučajevima bila čak jednaka onima kod pušača koji su prestali pušiti. Sljedeći korak istraživanja je utvrditi hoće li se to smanjenje izloženosti štetnim tvarima prenijeti na smanjenje biološkog učinka i tako smanjiti štetne učinke na zdravlje onih pušača koji potpuno prijeđu na korištenje uređaja glo.

BAT je nedavno najavio kako je Hrvatska odabrana kao jedna od prvih zemalja u EU gdje će uređaj glo uskoro postati dostupan. Tehnologija u novom uređaju omogućila je da se duhan zagrijava do 240 stupnjeva celzijusa što je višestruko niža temperatura od sagorijevanja klasičnih cigareta. Zbog toga njegovim korištenjem ne nastaje dim već para obogaćena aromom duhana.

  • +21
BAT-ov laboratorij u Southamptonu Izvor: Promo fotografije / Autor: BAT