UPOZORENJE UDRUGE FRANAK

'Banke žele prebaciti budući kazneni porez na korisnike kredita'

04.04.2016 u 15:24

Bionic
Reading

Udruga Franak u otvorenom pismu Vladi, Ministarstvu financija i Hrvatskoj narodnoj banci upozorila je da neke banke u nove ugovore o kreditu unose nezakonite odredbe te ih poziva da 'spriječe banke u novom pokušaju izigravanja potpuno jasnih zakonskih odredaba'

Prema podacima dostupnim Udruzi Franak, radi se o Zagrebačkoj banci, Privrednoj banci Zagreb i o Splitskoj banci, koje u nove ugovore o kreditu unose odredbu iz koje proizlazi da će korisnik kredita platiti porez koji bude eventualno propisan kreditoru u budućnosti.

Udruga Franak podsjeća da je pravomoćnom presudom u kolektivnom sudskom sporu, zbog ugovaranja nepoštenih i nezakonitih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi koja se mijenja odlukom banke, već utvrđeno kako su takve odredbe nezakonite.

Također, upozoravaju da ugovaranjem takve odredbe krše Zakon o obveznim odnosima (čl. 272 u kojem je jasno propisano da ugovorna obveza mora biti odrediva) i Zakon o potrošačkom kreditiranju (čl. 2 kojim je propisano da 'ukupne troškove kredita čine kamate, naknade, porezi i sve druge naknade koje potrošač mora platiti u vezi s ugovorom o kreditu te koji su poznati vjerovniku, osim troškova javnog bilježnika'.

Pozivajući Vladu, Ministarstvo financija i Hrvatsku narodnu banku da 'spriječe banke u novom pokušaju izigravanja potpuno jasnih zakonskih odredaba', udruga Franak upozorava sve potrošače da ne podižu kredite kod Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb i Splitske banke, sve dok sporne odredbe o naplati nepoznatih budućih poreza te banke ne izbace iz ugovora, pošto se time potrošači izlažu opasnoj i nedefiniranoj obvezi u budućnosti.