konačno preokret

Banke krenule dizati kamate na štednju, vlasnici Zagrebačke banke se isprsili

13.09.2023 u 16:17

Bionic
Reading

Mnoge europske banke napokon su štedišama počele nuditi više kamatne stope. Potez je to koji će im smanjiti profit, ali bi im trebao pomoći ublažiti kritike regulatora i vlada, piše Bloomberg

Banco Santander odnedavno klijentima u Velikoj Britaniji daje kamatu od 5,2 posto. Njemačka Deutsche Kreditbank AG podigla je stopu na 3,5 posto da bi zaustavila pad depozita. Talijanski UniCredit, inače vlasnik Zagrebačke banke, nudi čak 6,7 posto pojedinim klijentima u jugoistočnoj Europi koji oroče štednju na najmanje godinu dana.

Promatrani zajedno, ti su potezi pomogli povećati prosječni prinos na tekućim računima diljem Europe.

'Kamatne stope rastu i nisam iznenađen time. Mislim da postoje vrlo dobri razlozi zbog kojih bi se trebale povećati', rekao je guverner Bank of England Andrew Bailey o prosječnim stopama na štednim računima u Velikoj Britaniji.

Bank of England i ostale središnje banke u Europi agresivno su povisile kamatne stope u borbi s inflacijom. Iako su komercijalne banke to vrlo brzo prelile na kredite građana, bile su mnogo sporije u dizanju kamata na štednju.

To je izazvalo kritike europskih vlada i regulatora, a tvrde da bankari misle samo na svoj profit. I doista, neto kamatne marže europskih banaka (razlika između kamata koje banke prikupljaju na kredite i isplaćuju u depozitima) skočile su na najvišu razinu u posljednjih deset godina.

Britanske banke najbrže su mijenjale kamate na depozite, piše Bloomberg. Njihove beta stope depozita - koje mjere udio povećanja kamatnih stopa što ih banke prenose štedišama - porasle su na 44 posto, a prosjek za banke u ostatku Europe porastao je na 25 posto.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Europske banke već se dugo suočavaju s agresivnom online konkurencijom koja ne mora snositi troškove kao što su mreža podružnica i stari IT sustavi. To je omogućilo tim takozvanim neobankama da brzo podignu kamate na štednju.

Atom Bank - prva britanska banka temeljena na aplikaciji - trenutno nudi štedišama jedan od najboljih prinosa za jednogodišnje oročenje od 5,9 posto. Druga mobilna banka, Kro, nudi 4,35 posto.

Čak je američki div JPMorgan Chase za klijente u Velikoj Britaniji podigao kamatu na 4,1 posto u sklopu svoje digitalne ponude. Slijedio je to španjolski Santander ponudivši 5,2 posto, ali uz upozorenje da akcija vrijedi samo do 17. rujna. Deutsche Kreditbank, podružnica BayernLB-a, povećao je kamate na štednju na 3,5 posto nakon što su depoziti smanjeni za 4,8 milijardi eura u prvih šest mjeseci ove godine. Nakon tog poteza, banka je ponovno počela bilježiti snažniji priljev depozita.

U međuvremenu, UniCredit već mjesecima upozorava da će više kamatne stope uskoro nagristi profitabilnost banaka.