dužnosnik banke:

'Dizanje kamata u eurozoni mora dovesti do viših kamata na štednju'

23.06.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Podizanje kamatnih stopa u eurozoni trebalo bi obuhvatiti i štediše kojima bi banke trebale isplaćivati više kamate na pologe, upozorio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos.

„Puna transmisija (monetarne politike) zahtijeva da se isplaćuje naknada (i) za štednju", rekao je De Guindos u četvrtak.

Komercijalne banke funkcioniraju kao prijenosni mehanizam monetarne politike Europske središnje banke, što znači da ECB-ovo podizanje odnosno spuštanje kamatnih stopa pretaču u više odnosno niže cijene kredita.

ECB je prošli tjedan podigao ključne kamatne stope u eurozoni za četvrtinu postotnog boda. „Jako je važno da se monetarna politika... zrcali u svim kategorijama imovine i obaveza banaka", izjavio je ECB-ov dužnosnik.

Nije posebno komentirao situaciju u Španjolskoj, gdje banke građanima nude najniže kamatne stope na depozite u skupini vodećih gospodarstava eurozone.

U travnju su tako banke u Španjolskoj u prosjeku nudile kamatnu stopu na štednju oročenu na 12 mjeseci od 1,33 posto, u usporedbi s prosjekom eurozone od 2,27 posto.

Prošlog je tjedna ECB povisio svoju kamatnu stopu za još jednu četvrtinu postotnog boda, povećavši troškove varijabilnih hipotekarnih kredita, koji čine veliku većinu ugovora u Španjolskoj.

Zajmodavci su u utorak odbili poziv vlade u Madridu da podignu kamatne stope na štedne pologe, tvrdeći da su niže dijelom zbog viška likvidnosti u sektoru. Odbacile su i tvrdnje o nedostatnoj konkurenciji u relativno koncentriranom španjolskom bankarskom sektoru.