opekli se

Talijani uveli porez na banke i izazvali paniku na burzama: Što će biti u Hrvatskoj?

09.08.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Talijanska vlada u utorak je objavila kako kreće s naplatom jednokratnog dodatnog poreza na neočekivanu dobit banaka u iznosu od čak 40 posto. Ubrzo nakon toga reagirale su burze, a najveće talijanske banke izgubile su desetak milijardi eura dolara tržištne vrijednosti, pa je vlada Giorgije Meloni opet reagirala

Kako bi se smanjila panika na burzama, piše Bloomberg, vlada je ograničila maksimalni iznos poreza koji ne smije iznostiti više od 0,1 posto vrijednosti imovine banke kojoj se razrezuje.

Ulagače je to donekle umirilo, a danas su cijene dionica UniCredita i Intese, inače vlasnika dvije najveće hrvatske banke - Zagrebačke i Privredne banke Zagreb porasle oko četiri posto. Talijanske banke listane na burzama povratile su oko 4,2 milijarde dolara tržišne kapitalizacije, no šteta je učinjena.

Talijanski ministar financija, Giancarlo Giorgetti, prema tvrdnjama Bloomberga cijeli je dan jučer proveo razmišljajući kako ograničiti efekt poreza koje je prvotno htio nabiti i koji je uveden kako bi se financiralo mlade koji uzimaju kredit za kupnju prve nekretnine.

Banke su se našle na udaru španjolske i mađarske vlade jer uslijed rasta kamatnih stopa kod središnjih banaka zarađuju na depozitima kod Europske središnje banke, dok istvoremeno nisu značajnije dizale kamate na depozite građana. Španjolska i Mađarska već su uvele porez na neočekivanu dobit bankarskog sektora.

Hoće li se za isti potez odlučiti Hrvatska još je nejasno, iz Ministarstva financija u srijedu poručili su da: 'Monetarna politika nije u nadležnosti Ministarstva financija ni Vlade Hrvatske', zbog čega analiziraju situaciju te razmatraju niz mjera, uključujući i one iz područja porezne politike kako bi navedene negativne posljedice takvih odluka iz područja monetarne politike imale što manji utjecaj na standard hrvatskih građana.

Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Talijanski porezni limit za naplatu od 0,1 posto imovine još uvijek nije jasan - ne zna se odnosi li se to na ukupnu imovine banaka u Italiji ili na imovinu diljem Europe i svijeta. Prema procjenama Bloomberga, kada se uzme u obzir globalna vrijednost imovine divova poput UniCredita ili Intese, država bi im mogla naplatiti oko milijardu poreza svakoj, dok bi, ako će se gledati samo imovina u Italiji, naplata poreza mogla iznositi nekoliko stotina milijuna eura.

Upitali smo Zagrebačku banku, Privrednu banku Zagreb i Hrvatsku udrugu banaka kako komentiraju poteze talijanske vlade, hoće li zbog tih odluka biti posljedica po poslovanje banaka u Hrvatskoj i što bi poručili klijentima, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovore.