OPREZ NA BANKOMATIMA

Bankari upozoravaju na skimming

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 27.03.2009 13:55
  • Objavljeno 27.03.2009 u 13:40
bankomat

bankomat

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Posljednjih dana zabilježeno je nekoliko slučajeva skimminga na bankomatima, no svi su otkriveni i otklonjeni, bez posljedica za korisnike kartica, javljaju iz Hrvatske udruge banaka

Skimming je tip zlouporabe kartica na bankomatu koji je prisutan širom svijeta pa tako, nažalost, i u Hrvatskoj. Način na koji se takva zlouporaba odvija je da se na bankomat ugradi lažni čitač kartica koji kopira podatke s magnetskog zapisa i mini kamera koja snima unos PIN-a. Osobe koje su uključene u ovu vrstu kriminala najčešće su dio organiziranog kriminala, njihovo područje djelovanja nije samo jedna zemlja, već cijela regija.

U slučaju skimminga sumnjive kartice se u najkraćem mogućem roku blokiraju, a klijenti dobivaju nove kartice u roku od nekoliko dana. Ukoliko se utvrdi prijevara, banke u potpunosti namiruju oštećenima izgubljenu imovinu i učinjene troškove.

Hrvatska udruga banaka i Odbor za kartično poslovanje u nekoliko su navrata proteklih godina javnost upozoravali na potrebu samozaštite prilikom korištenja bankomata i kartica. Prije svega, to se odnosi na zaštitu PIN broja - osobnog tajnog identifikacijskog broja koji mora ostati poznat isključivo vlasniku kartice. Nadalje, PIN se nikada ne smije nositi zapisan u neposrednoj blizini same kartice, a prilikom korištenja bankomata, jedna od metoda dodatne zaštite je zaklanjanje unosa PIN broja na tipkovnici (rukom, novčanikom i slično). Mogućnost zlouporabe kartice bez PIN-a je zanemariva.

Korisnicima kartica bankari savjetuju da zapamte svoj PIN, da karticu ne nose zajedno sa zapisanim PIN-om te da je ne ostavljaju bez nadzora trećim osobama (primjerice, kod plaćanja računa u restoranima i drugim sličnim situacijama).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi