NOVE NADE

Azijske burze porasle na početku tjedna

05.06.2023 u 07:44

Bionic
Reading

Na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak porasle, pa tako prate rast Wall Streeta, jer se ulagači nadaju da američka središnja banka neće u lipnju dodatno povećati kamatne stope

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je snažan rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon što je američki Kongres podržao Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Time je suspendirana granica zaduživanja američke vlade od 31.400 milijardi dolara, pa je spriječen mogući bankrot najvećeg svjetskog gospodarstva.

Uz to, ulagači su sve uvjereniji da će Fed u lipnju pauzirati s daljnjim podizanjem kamatnih stopa, a moguće i u srpnju, ponajviše zahvaljujući podacima s američkog tržišta rada.

U svibnju je, naime, broj zaposlenih u SAD-u porastao za 339 tisuća, znatno više nego se očekivalo. No, stopa nezaposlenosti dosegnula je najvišu razinu u sedam mjeseci od 3,7 posto, što pokazuje da sve više ljudi traži posao i da se ublažavaju uvjeti na tržištu rada. Naime, više radne snage smanjuje pritisak na poduzeća da povećaju plaće, što pomaže u usporavanju inflacije.

Najnoviji podaci podržali su nade da će Fed pauzirati sa zaoštravanjem monetarne politike. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji više od 70 posto izgleda da Fed na sjednici u lipnju neće podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon prošlotjednog pada.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,14 bodova, dok je u petak navečer iznosio 104,04 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 139,95 na 140,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0700 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0705 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon prošlotjednog pada. U nedjelju su čelnici skupine OPEC+ odlučili zadržati postojeće proizvodne kvote, no Saudijska Arabija najavila je dobrovoljno smanjenje proizvodnje za milijun barela dnevno. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 1,30 posto, na 77,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,46 posto, na 72,75 dolara.