PRODULJENJE DOGOVORA

OPEC+ planira smanjivati proizvodnju nafte do kraja 2024.

05.06.2023 u 06:23

Bionic
Reading

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su u nedjelju produljiti dogovor o smanjivanju proizvodnje do kraja iduće godine kako bi stablizirali cijene

U 2022. godini OPEC+ odlučio je smanjiti proizvodnju za dva milijuna barela dnevno, a od svibnja dio njegovih članica dobrovoljno ju je smanjio za dodatnih 1,66 milijuna barela dnevno. Novi režim proizvodnje trebao je ostati na snazi do kraja godine.

Na redovnom sastanku u nedjelju odlučili su ga nakon višesatnih pregovora produljiti do kraja 2024. i od siječnja smanjiti proizvodnju za još 1,4 milijuna barela dnevno, na 40,46 milijuna barela dnevno. Nove kvote neće za sve članice stvarno značiti i manju proizvodnju. Tako Rusija, Nigerija i Angola već proizvode manje i grupa je njihove kvote samo uskladila sa stvarnom razinom proizvodnje.

Saudijska Arabija smanjit će je pak od srpnja s 10 milijuna na devet milijuna barela dnevno. 'Željeli smo dodati šlag na tortu. Uvijek želimo unijeti i dozu napetosti, ne želimo da ljudi pogode što ćemo napraviti... Tržištu treba stabilizacija', rekao je na konferenciji za novinare saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman Al Saud.

Saudijska Arabija jedina u OPEC+ ima dovoljno rezervnih i skladišnih kapaciteta da bez većih teškoća smanji ili poveća proizvodnju. 'Saudijci su špekulantima zaprijetili da će im zapapriti i to su i napravili. Očito žele više cijene', objašnjava Gary Ross iz Black Gold Investorsa. 

Ujedinjeni Arapski Emirati moći će pak po novom dogovoru povećati proizvodnju za oko 200 tisuća barela dnevno, na 3,22 milijuna barela dnevno.