INTERVJU: DoMAGOJ GALIĆ

'Arriva je dobila modernu serversku platformu u podatkovnom centru HT-a. Stvorili smo čvrste temelje za daljnji razvoj IT sustava'

23.03.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Tvrtka Arriva Hrvatska, jedan od najvećih pružatelja usluga putničkog prijevoza u Hrvatskoj, prošle je godine u suradnji sa sestrinskom tvrtkom Hrvatskog Telekoma (HT), Combisom, uspješno završila važan i dugoplanirani projekt – konsolidaciju infrastrukture u podatkovnim centrima HT-a u Zagrebu i Varaždinu

O čemu se točno radi, kako je projekt konsolidacije serverske infrastrukture tekao, zašto je važan i kome je namijenjen te što znači za daljnji razvoj informacijskih sustava Arrive u Hrvatskoj, teme su o kojima smo razgovarali s Domagojem Galićem, direktorom sektora informatike u Arrivi.

Arriva je prošle godine uspješno završila projekt konsolidacije tri odvojene infrastrukture. Na što se projekt i platforma odnose, što sve uključuje i kome je namijenjen?

Ideja o projektu konsolidacije infrastrukture datira još iz 2017. godine. Te je godine Arriva grupa, u čijem je vlasništvu već bio osječki Panturist, proširila poslovanje u Hrvatskoj akvizicijom Autotrans grupe koju su činili riječki Autotrans i požeški APP. Imali smo situaciju da svaka od spomenutih tvrtki radi na svoj način, pa smo imali različitu infrastrukturu i poslužitelje, potpuno drukčije sigurnosne standarde, zasebne baze podataka kojima nismo mogli međusobno pristupati i drugo.

Sve navedeno otežavalo je i usporavalo poslovanje, kolege u IT odjelu puno smo vremena trošile na istraživanje problema, rješavanje zastoja i gašenje požara. Nismo se mogli posvetiti razvoju i rastu poslovanja u mjeri u kojoj smo željeli.

Projektom konsolidacije serverske infrastrukture prvenstveno smo željeli staviti sve pod isti nazivnik, odnosno ujediniti sve na istom poslužitelju kako bismo postigli određene benefite u vidu podizanja razine informacijske sigurnosti, sigurnosnog kopiranja podataka i oporavka u slučaju katastrofe, manje hardvera te bržu implementaciju svih budućih inicijativa tvrtke.

Posljedično, očekivali smo kako će zaposleni u IT odjelu bili produktivniji, a naši korisnici zadovoljniji. Pod korisnicima ovdje mislimo i na interne i na eksterne; zaposlenike Arrive diljem Hrvatske, koji novom platformom dobivaju stabilan i pouzdan sustav pa programska rješenja koja koriste u svakodnevnom poslovanju više nemaju tendenciju zastoja ili pada; te putnike, koji karte kupuju primjerice putem web shopa ili mobilne aplikacije Arriva Croatia.

Domagoj Galić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zašto je projekt takvog obima važan, koje su prednosti i za koga? Ima li već primjera njegove primjene?

Projekt je podjednako važan tvrtki, zaposlenicima i korisnicima usluga Arrive. Tvrtki jer je dobila modernu serversku platformu smještenu u visokodostupnom podatkovnom centru HT-a, čime su ujedno stvoreni čvrsti temelji za daljnji razvoj informacijskih sustava Arrive u Hrvatskoj.

IT odjelu jer im je, uz veću produktivnost, ovaj projekt donio i 24-satnu podrška obučenih stručnjaka koji mogu promptno reagirati. Zaposlenicima jer svakodnevno poslovanje teče glatko i na kraju korisnicima Arrivinih usluga jer mrežna stranica, web shop i aplikacija rade besprijekorno. U primjeni ovog projekta, za sada najviše dolaze do izražaja stabilnost i protočnost sustava.

  • +10
Predstavljanje projekta Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Koliko dugo ste radili na projektu i s kime ste sve surađivali?

Iako sama ideja o projektu postoji od trenutka spajanja naših tvrtki, rad na samom projektu trajao je skoro tri godine, od početka 2020. godine do prosinca 2022. Dakako, glavni razlog što se je isti toliko odužio leži u pandemiji koronavirusa. Naime, po izbijanju pandemije projekt je pauziran te je ponovno pokrenut krajem 2021. godine.

Kada su definirani svi detalji s HT-om kao najprihvatljivijim ponuđačem, odnosno Combisom kao izvođačem, u srpnju 2022. krenuli su intenzivni radovi na migraciji sa stare na novu platformu. Proces implementacije nove infrastrukture i migracije na istu dovršen je sredinom prosinca 2022.

U realizaciji projekta najviše smo surađivali s Combisovim timom predvođenim Jurajem Perkom i Mirelom Šmajgl. Oni su iskazali kao vrhunski profesionalci u strukturiranju zadataka i samom vođenju projekta i njima dugujemo najveću zahvalu što je projekt završen uspješno i unutar definiranog roka.

No, ovdje svakako trebamo istaknuti kolege u IT odjelu koji su sudjelovali u provedbi projekta i bez čijeg angažmana ne bismo mogli realizirati zadano, ali i svim zaposlenicima Arrive u Hrvatskoj koji su imali strpljenja i razumijevanja za višemjesečne radove na sustavu.

Data centar Hrvatskog Telekoma Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sebastian Pervan

Kakvi su dalje ciljevi i planovi?

Navedenim projektom smo stvorili dobre temelje za daljnji razvoj u bilo kojem segmentu poslovanja, a naglasak odnosno daljnji koraci bit će usmjereni direktno prema korisnicima naših usluga.

'Zahvaljujući HT-u naš je sustav izuzetno stabilan, a podaci maksimalno sigurni'

Zadovoljstvo zbog završetka ovog, za Arrivu Hrvatska iznimno značajnog projekta, izrazio je i Dražen Divjak, generalni direktor Arrive za Hrvatsku: 'Hrvatski Telekom i Arriva Hrvatska su dugogodišnji partneri. Iza nas je niz uspješnih suradnji i veseli me što smo posjetom svih članova menadžment tima Arrive Data Centru HT-a simbolično obilježili završetak iznimno važnog i zahtjevnog projekta konsolidacije serverske infrastrukture.

Informacijska sigurnost i zaštita podataka su imperativ u modernom poslovanju te istu u Arrivi shvaćamo vrlo ozbiljno. Zahvaljujući HT-u naš je sustav izuzetno stabilan, a podaci maksimalno sigurni. Ovom prilikom zahvaljujem kolegi Domagoju Galiću, direktoru sektora informatike u Arrivi i njegovu timu, te timu Hrvatskog Telekoma na angažmanu na ovom projektu i svemu što su poduzeli kako bi ga završili u zadanim rokovima'.