NA MOBILE WORLD KONGRESU

Hrvatski Telekom u Barceloni predstavio 'smart city' rješenja implementirana u Dubrovniku

02.03.2023 u 13:11

Bionic
Reading

Na Mobile World kongresu, najvećem svjetskom sajmu mobilne industrije koji se od 27. veljače do 2. ožujka održava u Barceloni, upečatljiv nastup imale su Marijana Bačić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike te Jelka Tepšić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika. Zajedno su, naime, prezentirale smart city rješenja po kojima je Dubrovnik na svjetskoj razini jedan od istaknutih primjera dobre prakse, kad je riječ o primjeni IoT tehnologije u službi građana i održive turističke destinacije. Pomoću tih su rješenja smanjeni negativni učinci prekomjernog turizma

'Pametna rješenja' implementirana su u Dubrovniku kao dio Respect the City projekta, i to nekoliko godina nakon što je Dubrovnik proglašen destinacijom koju zbog prekomjernog turizma treba izbjegavati. Neka od predstavljenih rješenja su Bus Web Shop platforma, Dubrovnik Visitors sustav, Car Sharing i najnoviji Dubrovnik Pass.

Josip Stjepanović, Senior Product Owner u HT-u, predstavio je iz Dubrovnika u javljanju uživo digitalnu tehnologiju Hrvatskog Telekoma koja taj grad čini povezanijim – smart parking rješenja, rješenja za mjerenje kvalitete zraka i mora. Demonstrirao je funkcioniranje smart parkinga na gradskom parkiralištu Žičara.

Marijana Bačić osvrnula se na trendove u ICT industriji jačanja poslovne sinergije, izdvojivši također u tom pogledu primjer suradnje HT-a s Gradom Dubrovnikom u realiziranju projekta pametnog parkinga, koji je uz pomoć sofisticiranog digitalnog alata podigao kvalitetu usluga na krajnjem jugu Hrvatske.

Usto su zahvaljujući sustavnoj destinacijskoj politici i suradnji s nizom lokalnih i međunarodnih dionika, poglavito s CLIA-om, uvođenju ograničenja u broju putnika s kruzera i oslobađanjem javnih površina postignuti izvrsni rezultati i benefiti za stanovnike i goste grada, istaknuto je na panelu.

Ovogodišnji Mobile World kongres pohodilo je oko 100.000 posjetitelja uz izlaganje više od 2.200 tvrtki i brendova s područja pametnih telefona i mobilnih uređaja. Teme su unapređenje kvalitete svakodnevnog života kroz jednostavno prakticiranje tehnoloških inovacija i sredstava, pronalaženje novih načina povezivanja i oblikovanje pametnih modela koji će biti pogodniji za društvo.

Boris Drilo, član Uprave i glavni operativni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u HT-u, preuzeo je četiri nagrade Ookla Speedtest Awards koje su pokazale da je naša mobilna mreža ponovno najbolja, najbrža, mreža s najboljom mobilnom pokrivenošću, kao i najbrža 5G mreža u 2022. godini.