mwc 2023., barcelona

Tehnologija sa srcem: Evo što će sve Deutsche Telekom predstaviti na najvećem svjetskom sajmu mobilne industrije

28.02.2023 u 11:20

Bionic
Reading

Deutsche Telekom (DT) će na najvećem svjetskom sajmu mobilne industrije Mobile World Congress (MWC) predstaviti inovacije u mrežama i digitalnim aplikacijama pod motom 'Giving technology a heartbeat'. Iz DT-a poručuju da žele tehnologiju usmjerenu na čovjeka staviti u središte pozornosti. Sajam MWC održava se od Barceloni do 27. ožujka do 2. veljače

'Želimo tehnologiju sa srcem, tehnologiju koja će biti poluga za stvaranje boljeg svijeta. Želimo je upotrijebiti za prevladavanje zajedničkih izazova te u korist naših korisnika, ekosustava i društva. Na sajmu MWC, Deutsche Telekom se fokusira na moderne opcije za hitne komunikacije, inovativne mjere za uštedu energije i jednostavne aplikacije za korisnike. Naše su zvijezde sajma otporne i održive mreže', izjavila je Claudia Nemat, članica Uprave DT-a za tehnologiju i inovacije.

Otporne mreže - 5G tehnologijom putem satelita

U slučaju prirodnih katastrofa telekomunikacijske mreže također moraju imati rezervni plan. DT je pokazao da se konekcija između satelita i zemaljske komunikacijske mreže može glatko odvijati. To znači da neće doći do prekida komunikacije ni u slučaju da je zemaljska mreža oštećena. Sateliti u svemiru mogu podržavati komunikacijske mreže na Zemlji. Ako zakaže mreža na Zemlji, sateliti će nastaviti povezivati pametne telefone. U uspjelom pokusu DT je prvi u svijetu koristio 5G tehnologiju.

Povezivost iz svemira i za IoT

Interakcija satelita sa zemaljskim antenama također će igrati ključnu ulogu u budućnosti za tehnologiju interneta stvari (IoT). U tu svrhu DT-a surađuje s više od 600 roaming partnera diljem svijeta i trenutno s dva pružatelja satelitskih usluga. Poslovni korisnici sada se mogu povezati sa svojim IoT uređajima bilo gdje, bili oni nasred oceana ili u pustinjama. U IoT Hubu, DT-ovom tržištu za IoT ponude, širok izbor proizvoda čeka na implementaciju diljem svijeta. I to iz jednog izvora.

Prva komercijalna implementacija Open RAN-a s više partnera

DT će se u budućnosti fokusirati i na Open RAN (otvorena radijska pristupna mreža). Kompanija je najavila prvu komercijalnu implementaciju Open RAN-a s Nokijom, Fujitsuom i Mavenirom. Nokia i Fujitsu odabrani su kao partneri za početno komercijalno uvođenje otvorenog RAN-a u Njemačkoj, a Mavenir kao partner za početnu implementaciju više dobavljača u europskom otisku DT-a. Implementacija se planira u ovoj godini.

Tradicionalne radijske pristupne mreže isporučuju se kao integrirana rješenja od jednog dobavljača. Open RAN otvara sučelja između različitih dijelova radijske pristupne mreže, dopuštajući operaterima uvođenje komponenti različitih dobavljača. Strategija DT-a je, ističu iz kompanije, promicanje veće raznolikosti dobavljača i ubrzavanje inovacija orijentiranih na korisnike u radijskoj pristupnoj mreži.

Fokus na održivost - zelene mreže i kružno gospodarstvo

DT ima ambiciozne ciljeve i kad je riječ o održivosti i zelenim tehnologijama. Kompanija želi postati klimatski neutralna do 2025., s time da je plan potpuna klimatska neutralnost duž cijelog lanca vrijednosti do 2040. godine. Na sajmu u Barceloni DT prikazuje ekološki prihvatljiva rješenja za različite segmente poslovanja. Svi uređaji koje DT prodaje bit će samo u održivom pakiranju, što je već slučaj s proizvodima marke Deutsche Telekom.

  • +4
MWC 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Pau BARRENA / AFP / Profimedia

Kompaniji je također u fokusu zaštita privatnosti i sigurnost ljudi. DT u Barceloni prezentira svoja rješenja za sigurniji promet. 'Nisam ga vidio', često je opaska vozača automobila kad udari biciklista. DT je u suradnji s mobilnom platformom Spoke razvio rješenje za bolje prepoznavanje bicikala i automobila uz pomoć IoT-a. Mobilna mreža DT-a time čini ulice pametnih gradova puno sigurnijima.

eSIM za jednostavniju i sigurniju promjenu mobitela

Novi način spajanja mobilnih uređaja na mobilnu mrežu zove se eSIM. Za razliku od SIM kartice, koju je potrebno fizički postaviti u uređaj, eSIM je korisnički profil. To znači da je dovoljno u postavkama uređaja upisati pristupne podatke i to je to - mobilni broj je povezan s uređajem.

Pri promjeni pametnog telefona prijenos mobilnog ugovora sa starog na novi uređaj do sada je bio kompliciran. Google, Deutsche Telekom i GSMA razvili su standard za takozvani eSIM prijenos. Vlasnici Google Pixela 7 prvi će imati koristi od ove usluge u DT mreži. Zahvaljujući novom procesu, kupci mogu odmah prenijeti svoj ugovor o mobilnom telefonu na novi uređaj uz samo nekoliko klikova. Više nema potrebe za aplikacijom, povezivanjem s web stranicom ili pozivanjem korisničke službe.