POVEĆANI TROŠKOVI

Arena srušila dobit Ingre

17.04.2009 u 09:59

Bionic
Reading

Povećani operativni i financijski troškovi u zadnjem kvartalu srušili su prošlogodišnju dobit Ingre na 11,9 milijuna kuna, što je 82,15 posto manje nego u 2007. Na slabiji financijski rezultat utjecali su povećani troškovi vezani uz projekt Arena Zagreb, stoji u priopćenju kompanije

Inače, Ingra je u prošloj godini povećala ukupne prihode za 49 posto na 1,04 milijarde kuna.

U 2008, Ingra je u najvećem dijelu zaokružila investicijski ciklus započet tijekom 2006. U trogodišnjem razdoblju, Ingra je ostvarila ukupan prihod od preko 2,1 milijardu kuna, a samo tijekom 2008. u vlastite investicijske projekte i akvizicije investirala je preko 300 milijuna kuna.

Na poslovanje u 2008. utjecali su i nastali jednokratni troškovi akvizicija i ekspanzije na nova tržišta, kao i troškovi otvaranja međunarodnih predstavništva, troškovi tenderiranja za velike projekte, koje kao vlastiti rizik u jednokratnom iznosu financira društvo.

Nakon nekoliko godina izuzetne ekspanzije, Ingra planira u narednom razdoblju konsolidirati poslovanje na razini cijele Grupe.

S obzirom na otežane uvjete poslovanja zbog financijske i gospodarske krize, vlastiti projekti kompanije imat će produljeni tijek realizacije u 2009.godini.

U suradnji s poslovnim bankama, Ingra je osigurala uvjete za uspješnu realizaciju i dovršetak investicijskih projekata društva u vrijednosti od 400 milijuna eura.