jeftin trik?

Amerikanci planiraju iskovati kovanicu vrijednu bilijun dolara. Imaju dobar razlog

05.05.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države na korak su do tehničkog bankrota. Ministrica financija Janet Yellen prije nekoliko dana izjavila je da bi SAD-u moglo ponestati novca za plaćanje računa - a time i duga - već 1. lipnja. Na prvu se to čini kao dramatična vijest, ali ta tema provlači se gotovo iz godine u godinu, sve dok američki Kongres ponovno ne podigne limit do kojeg se država može zadužiti

Američko ministarstvo financija početkom godine došlo je do plafona zaduživanja od frapantnih 31,4 bilijuna dolara. Ako Kongres ne makne ograničenje zaduženja ili ga ne podigne, SAD bi mogao zakasniti u plaćanju kamata i glavnica obveznica, jednog od temelja globalnog financijskog poretka i, kako mnogi smatraju, jedne od najsigurnijih mogućih investicija.

U Washingtonu je u tijeku još jedan stranački obračun oko toga treba li podići gornju granicu duga, a republikanci u Kongresu traže ustupke od demokrata u zamjenu za svoje glasove.

Predsjednik Joe Biden 9. svibnja sastat će se s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa, republikancem Kevinom McCarthyjem, vođom demokratske većine u Senatu Chuckom Schumerom i čelnikom republikanske manjine u Senatu Mitchom McConnellom kako bi razgovarali o podizanju limita za zaduživanje države.

Specifičnost je trenutka to da Kongres s jako tankom većinom kontroliraju republikanci te se možda neće složiti s demokratima i predsjednikom Bidenom, iako svi relevantni analitičari očekuju da će dogovor biti postignut.

Što ako republikanci ne podrže Bidena? Tijekom prethodnih zastoja po pitanju granice duga ponuđeno je nekoliko kreativnih, ali neprovjerenih rješenja. Bijeloj kući je na raspolaganju poziv na 14. amandman, kao što je to predložila još 2011. administracija bivšeg predsjednika Billa Clintona. U tom se amandmanu navodi da 'valjanost javnog duga Sjedinjenih Država … neće biti dovedena u pitanje'.

  • +4
Joe Biden Izvor: EPA / Autor: Tolga Akmen

Argument u korist pozivanja na 14. amandman je taj da se ograničenje duga i dug potrošnje i poreza, uključeni u proračun, jasno međusobno suprotstavljaju. Smatra se da bi se, kada je prisiljena birati između tih proturječnih zakona, izvršna vlast trebala odlučiti za ispunjavanje financijskih obveza američke vlade i dopustiti sudovima da kasnije odluče o zakonitosti.

Protuargument je da bi republikanci optužili Bidena za nepoštivanje zakona u nastojanju da poveća saveznu potrošnju, sukob bi izazvao ustavnu krizu, a nejasno je kako bi presudio Vrhovni sud, u kojem većinu imaju konzervativci.

Najneobičniji prijedlog je da američko ministarstvo financija skuje platinastu kovanicu od bilijun dolara. Federalne rezerve (FED) tada bi mogle kupiti novčić u zamjenu za konvencionalni novac, a ministarstvo financija moglo bi ga iskoristiti za plaćanje svojih računa.

'U ovom trenutku, ako bi bilo koje od drugih rješenja, takozvanih ozbiljnijih rješenja, funkcioniralo, onda bi se do sada već koristilo. Ali zapravo ona i dalje nisu dovoljno jaka. Novčić je jedini koji je dovoljno jak', izjavio je Rohan Grey, docent na Pravnom fakultetu Sveučilišta Willamette, za Insider.

Bidenova administracija nije sklona korištenju platinastog novčića od bilijun dolara kako bi se izbjegao bankrot. Ministrica financija Yellen odbacila je tu ideju još u siječnju rekavši da je veliko pitanje bi li Fed bio voljan sudjelovati u tome, osobito u nečem što izgleda kao jeftin trik.

Američki novčić od bilijun dolara podsjeća na slične projekte, primjerice u Zimbabveu, u kojem su 2009. tiskane novčanice u vrijednosti od 100 bilijuna dolara, što je donijelo inflaciju od 90 trilijuna posto.