opasne okolnosti

Datum X: Hoće li ulagači u državne obveznice ostati kratkih rukava ako SAD ode u bankrot?

21.02.2023 u 21:32

Bionic
Reading

Dok se mali hrvatski ulagači spremaju na povijesnu prvu kupnju državnih obveznica uz nelošu kamatu, s druge strane Atlantika veliki ulagači počeli su prodavati američke državne obveznice kako bi smanjili svoju izloženost jer se opet govorka o tehničkom bankrotu SAD-a, temi koja se gotovo iz godine u godinu provlači dok američki Kongres ponovno ne podigne limit do kojeg se država može zadužiti

Ulagači u američke državne obveznice, javlja Reuters, počeli su prodavati te papire kako bi smanjili svoju izloženost u slučaju bankrota. On je zasad malo vjerojatan, ali ako se dogodi, protresao bi cijeli svijet.

Američko ministarstvo financija prošli mjesec došlo je do plafona zaduživanja od frapantnih 31,4 bilijuna dolara. Ako Kongres ne makne ograničenje zaduženja ili ga ne podigne, SAD bi mogao zakasniti u plaćanju kamata i glavnica obveznica, jednog od temelja globalnog financijskog poretka i, kako mnogi smatraju, jedne od najsigurnijih mogućih investicija.

Neke od velikih banaka počele su 'prilagođavati' svoje kratkoročne investicijske pozicije kako bi smanjile gubitke u nadolazećem razdoblju političke neizvjesnosti, tj. dok Kongres ponovno ne podigne limit zaduženja.

Spremati se za potencijalni bankrot najmoćnije države svijeta kompliciran je posao, pogotovo jer se uopće ne zna koliko će poreza ministarstvo financija skupiti od stanovnika koji u travnju predaju godišnje porezne prijave.

Banka Goldman Sachs, koja sama u portfelju drži dva bilijuna (dvije tisuće milijardi) dolara vrijedne američke državne obveznice, za Reuters kaže da neće samo čekati da one dospiju na naplatu, već će prodati dio prije naplate i mogućeg bankrota SAD-a.

  • +10
Bidenov govor o stanju nacije Izvor: EPA / Autor: Jacquelyn Martin / POOL

Prošlog mjeseca američka ministrica financija Janet Yellen rekla je da će isplatiti sve obveznice do početka lipnja bez podizanja limita u Kongresu, a neki analitičari tvrde da SAD neće ostati bez novca sve do trećeg ili četvrtog kvartala 2023.

Prinosi na obveznice i trezorske zapise sugeriraju da ulagači traže znatno veći povrat na papire koji dospijevaju u kolovozu, što pak signalizira da bi taj mjesec mogao biti kritičan.

Treba znati i to da su u proteklom desetljeću problemi s podizanjem američkog limita za zaduženje redovito bili rješavani uz nešto političke drame, ali bez većih financijskih poteškoća i nemira na tržištima. Specifičnost je trenutka to što Kongres sada s jako tankom većinom kontroliraju republikanci te će možda neće složiti s demokratima i predsjednikom Joeom Bidenom.

Američki dolar Izvor: Profimedia / Autor: Oleksandr Zheltobriukh / Alamy / Alamy / Profimedia

Ulagači u obveznice stoga pažljivo manevriraju oko nečega što se kolokvijalno zove datum X, nakon kojeg SAD više neće moći vraćati novac ulagačima. Iako se o bankrotu sramežljivo govori, to bi bio događaj koji bi poslao seizmičke valove na sva financijska tržišta u svijetu te bi bitno poskupio američko zaduživanje, a na udaru bi bile i korporacije.

'Šansa za bankrot je jako mala, ali klijentima govorim da izbjegavaju trezorske zapise koji dospijevaju za šest mjeseci', rekao je Reutersu Ed Al-Hussainy, stariji strateg u kući Columbia Threadneedle.