HRVATSKA PREMIJERA

Vozili smo spektakularni BMW i7 M70 xDrive: Najsnažniji model bavarske marke je pojam sportskog hiperluksuza

25.10.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Ovaj top model je opremljen električnim motorom sprijeda i straga te stvara maksimalnu izlaznu snagu sustava od 485 kW/660 KS (s aktiviranom funkcijom M Launch Control ili M Sport Boost) i M-specifičnim podvozjem. BMW i7 M70 xDrive ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,7 s, uz najveću brzinu od 250 km/h

Ako smo i pomislili kako je nova serija 5, u verziji s potpuno električnim pogonom, kao i dizelskom verzijom vrhunac onoga što se nudi na tržištu, isprobali smo i vodeći BMW model serije 7. Na jednodnevnoj hrvatskoj premijeri smo imali priliku voziti BMW i7, električnu luksuznu limuzinu, koja je potpuno integrirani član obitelji modela serije 7 i jasno pokazuje kako se ekskluzivno iskustvo vožnje i vrhunski osjećaj dobrobiti u vozilu mogu kombinirati s održivosti. Zapravo niti nas ne čudi da je upravo BMW grupa vlasnik i najprestižnije svjetske marke Rolls-Royce Motor Cars.

Da stvar bude još spektakuarnija vozili smo vodeći model, novi BMW i7 M70 xDrive predstavljen je na međunarodnom sajmu automobila Auto Shanghai u travnju ove godine. Lansiranje na globalno tržište upravo je započelo, što podrazumijeva i naše tržište.

BMW i7 M70 xDrive najsnažniji je potpuno električni model u cijelom portfelju BMW Grupe, osim toga ovo je najsnažniji BMW model ikad registriran za cestovnu vožnju. Pokreće ga par elektromotora, svaki na svojoj osi, što osigurava najveću snagu sustava od 485 kW/660 KS i maksimalni okretni moment veći od 1000 Nm.

BMW i7 M70 xDrive (boja Liquid Copper / Saphire Black) Izvor: Promo fotografije / Autor: Žiga Intihar

Prije svega, reba reći ponešto i o BMW-u serije 7 (G70). Dakle, 45 godina nakon debija BMW-a serije 7, sedma generacija modela je prema bavarskom proizvođaču najnaprednije i najinovativnije vozilo u luksuznom segmentu. Istodobno, novo izdanje zaokuplja maštu sveukupnim dizajnom 'neusporedivim s bilo kojim konkurentom'.

Novi BMW serije 7 je nova definicija luksuza koja se usredotočuje na pojedinca i njegove osobne stavove, potrebe i emocije. Osim prisutnosti, elegancije i ekskluzivne premium kvalitete, postoji progresivni pristup koji karakteriziraju inovacije koje izravno poboljšavaju korisničko iskustvo, širok raspon povezivosti i održivost automobila koja postavlja standarde.

Vanjske dimenzije

BMW i7 M70 xDrive, kojeg smo vozili na domaćoj premijeri, je doista impresivna limuzina. Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 5391 mm, širina 1950 mm (2192 mm s otvorenim retrovizorima), visina 1544 mm, međuosovinski razmak 3215 mm. Krug okretanja je 12,3 m, a visina od podloge 136 mm. Njegova težina je 2695 do 2770 kg, a korisna težina koju može nositi je 555 kg. Volumen pretljažnika je 500 litara. Njegov koeficijent otpora iznosi samo 0,26.

Što se kotača i guma tiče, BMW i7 M70 xDrive koristi 21-colne kotače s gumama dimenzija 255/40R21 sprijeda i 285/35R21 straga.

Pogonski sklopovi serije 7

Novi BMW serije 7 sada po prvi put nudi izbor motora s unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridnih sustava i potpuno električnog pogona. Stupanj raznolikosti u portfelju pogonskih sustava temelji se na novorazvijenoj fleksibilnoj arhitekturi vozila i izraz je globalne strategije modela za novo izdanje BMW-a serije 7.

To omogućuje BMW Grupi da uzme u obzir individualne potrebe kupaca, čimbenike infrastrukture i pravne propise na svim relevantnim automobilskim tržištima diljem svijeta. Lansiranje na tržištu u Europi u početku je bilo samo za potpuno električni BMW i7. U SAD-u, Kini i drugim odabranim prodajnim regijama, dva modela ponuđena su tržištu uz potpuno električnu varijantu, svaki opremljen benzinskim motorom i 48V blagom hibridnom tehnologijom.

Uslijedile su plug-in hibridne varijante. One će uključivati prvi BMW M model sa šesterocilindričnim rednim benzinskim motorom i plug-in hibridnim pogonskim sustavom. Varijanta modela s dizelskim motorom i 48V blagom hibridnom tehnologijom dodana je asortimanu u Europi odmah nakon lansiranja na tržište.

Kao što je bio slučaj sa svim njegovim prethodnicima, novi BMW serije 7 proizvodi se u BMW Group tvornici Dingolfing u Njemačkoj. Najveći proizvodni pogon tvrtke u Europi spojit će tradiciju s budućnošću i također je centar izvrsnosti BMW Grupe za proizvodnju komponenti e-pogona. Ondje se također proizvode visoko integrirani električni pogonski sustav i visokonaponska baterija BMW-a i7. Vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridnim sustavima i potpuno električnim pogonskim sustavima silaze s iste proizvodne linije u Dingolfingu. Uz potpuno električni BMW iX i novi BMW serije 7, ovdje se, između ostalih, proizvode i luksuzni sportski automobil BMW serije 8 i modeli BMW serije 5.

Dva BMW M modela bazirana na novom BMW-u serije 7

Nova paleta modela BMW serije 7 širom svijeta proširit će se na dva BMW M modela opremljena elektrificiranim pogonskim sustavima. Novi BMW M760e xDrive ima snagu od 420 kW (571 KS) i okretni moment od 800 Nm. Njegov električni motor stvara privremeno pojačanje vrijedno dodatnih 30 kW (40 KS) kada je posebno osnažujuće ubrzanje uobičajeno. M-specifičan dizajn za eksterijer i unutrašnjost, uključujući ispušni sustav s prepoznatljivim dvostrukim ispušnim cijevima s jedinstvenom geometrijom, naglašava karakteristike performansi BMW M modela s plug-in hibridnom tehnologijom.

BMW i7 M70 xDrive (kombinirana potrošnja električne energije: 23,8 – 20,8 kWh/100 km u WLTP ciklusu) opremljen je električnim motorom sprijeda i straga te stvara maksimalnu izlaznu snagu sustava od 485 kW/660 KS (s aktiviranom funkcijom M Launch Control ili M Sport Boost) i M-specifičnim podvozjem. BMW i7 M70 xDrive pruža savršenu kombinaciju električne mobilnosti i performansi, što rezultira iskustvom vožnje jedinstvenim u luksuznom segmentu. Ovaj top model nove linije BMW-a serije 7 ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi, što ga čini najbržim potpuno električnim modelom BMW-a. Najveća brzina mu je elektronički ograničena na 250 km/h.

S ovim novim rekordom performansi za potpuno električna vozila u BMW grupi, BMW i7 M70 xDrive također označava još jednu prekretnicu za BMW M GmbH na njegovom putu transformacije prema električnoj mobilnosti. Luksuzna limuzina već je treći izvedbeni model s potpuno električnim pogonom.

Najsnažniji BMW električni motor

Tehnologija BMW eDrive pete generacije koja se koristi u BMW-u i7 stalno se unapređuje kako bi se povećale performanse i učinkovitost. BMW i7 M70 xDrive ima visoko integrirane pogonske jedinice na prednjoj i stražnjoj osovini, s električnim motorom, energetskom elektronikom i prijenosom koji su vrlo kompaktno kombinirani u zajedničkom kućištu.

M specifičan dizajn principa strujno pobuđenog sinkronog stroja omogućuje elektromotoru BMW-a i7 M60 - posebno u slučaju stražnjeg motora - postizanje gustoće snage koja je bez presedana. S vrijednošću od 2,41 kW/kg, to je trenutno najsnažniji BMW električni motor.

Ovaj novi rekord performansi postignut je zahvaljujući inovaciji koju je patentirao BMW Group, a koja koristi šest pobudnih zavojnica u statoru elektromotora umjesto uobičajena tri. To omogućuje električnom (s aktiviranom funkcijom M Launch Control ili M Sport Boost) stroju da generira iznimno veliku snagu u laganom i kompaktnom dizajnu i da je kontinuirano pruža do raspona velikih brzina. Jasno je superiorniji od pogonskog rješenja s dva motora na stražnjoj osovini u pogledu gustoće snage, ali i u pogledu učinkovitosti.

Maksimalna isporuka snage uz M Sport Boost i M Launch Control

Motor koji djeluje na stražnju osovinu stvara maksimalnu snagu od 360 kW/489 KS. U precizno kontroliranoj interakciji s električnim motorom od 190 kW/258 KS na prednjoj osovini, stvara se električni sustav pogona na sve kotače sa sustavnim okretnim momentom od 1015 Nm u sportskom načinu rada i čak 1100 Nm kada su M Launch Control i M Funkcija Sport Boost je aktivirana. Na ovaj način BMW i7 M70 xDrive stvara izvanrednu vučnu snagu.

U funkciji M Launch Control, i kontrola pogonskog momenta i kontrola proklizavanja integrirane su u upravljačku jedinicu motora. To osigurava da se snaga koju generiraju električni motori precizno kontrolira, tako da se može pretvoriti u uzbudljivu izvedbu bez ikakvog gubitka vuče. Isprobali smo i kako funkcionira ova funkcij, a rezultat je doista nevjerojatan. Za ovoliko veliku i tešku limuzinu ovo ubrzanje doista oduzima dah.

Funkcija M Sport Boost može se aktivirati pritiskom na ručicu mjenjača na lijevoj strani upravljača, a upravlja se pomoću grafike specifične za M Performance na ploči s instrumentima. Također je autentično popraćen posebno emocionalno snažnim zvukom specifičnim za M Performance koji je dio standardne značajke BMW IconicSounds Electric Hansa Zimmera.

Visoka sposobnost na velikim udaljenostima, nova funkcija MAX RANGE

Ekstremna dinamička izvedba BMW-a i7 M70 xDrive kombinirana je s velikom sposobnošću vožnje na velikim udaljenostima. Uz sadržaj korisne energije od 101,7 kWh, visokonaponska baterija smještena u podvozju vozila omogućuje BMW-u i7 M70 xDrive postizanje dometa od 488 do 560 kilometara kako je utvrđeno u WLTP testnom ciklusu. Korištenjem nove funkcije MAX RANGE, domet se može povećati za oko 15 do 25 posto selektivnim ograničavanjem pogonske snage i najveće brzine, u kombinaciji sa smanjenjem funkcija udobnosti.

Napredni softver za punjenje kombinirane jedinice za punjenje promiče učinkovitost i brzinu pri standardnom punjenju visokonaponske jedinice za pohranu, s izlaznom snagom do 22 kW za izmjeničnu struju i do 195 kW za istosmjernu struju. To omogućuje povećanje dosega do 170 kilometara (WLTP) u roku od 10 minuta kada se zaustavi na stanici za punjenje velike snage.

M specifična tehnologija ovjesa optimizira dinamiku i udobnost

M specifična primjena svih kontrolnih sustava za električni pogon na sve kotače, upravljanje, amortizere i sustave dinamike vožnje stvara uvjete za kombiniranje karakteristične M dinamike, agilnosti i preciznog odgovora s visokom razinom udobnosti na velikim udaljenostima. Standardna tehnologija ovjesa BMW-a i7 M70 xDrive uključuje M specifičan adaptivni zračni ovjes s dvije osovine s automatskim samoniveliranjem i elektronički kontroliranim amortizerima čiji je odgovor optimiziran zahvaljujući M specifičnoj hidraulici.

Integralno aktivno upravljanje i Executive Drive Pro paket ovjesa uključujući Active Roll Stabilization s Active Roll Comfort također su dio standardne opreme. Paket također nudi M sportski kočioni sustav i 21-inčne M kotače od lake legure.

Individualni naglasci za vrhunske performanse

Ekskluzivni dizajnerski naglasci i obilježja M dizajna, koji su usmjereni prema tehničkim zahtjevima izrazito sportskog stila vožnje, izdvajaju vanjski dizajn BMW-a i7 M70 xDrive od ostalih modela u seriji. Njegova izrazito individualna aura signalizira izvanredne dinamičke performanse i otkriva njegov potencijal snage na prvi pogled.

Prednji dizajn reinterpretira elemente tipične za marku dvostrukih kružnih prednjih svjetala i BMW rešetke hladnjaka. Impresivna prisutnost koju stvara prednji dio dodatno je naglašena konturnim osvjetljenjem za BMW rešetku hladnjaka. U kombinaciji s opcijskim M Performance paketom, kombiniran je po prvi put na BMW-u i7 M70 xDrive s okvirom rešetke hladnjaka u crnoj boji visokog sjaja. U bočnom pogledu i na stražnjem dijelu BMW-a i7 M70 xDrive također, značajke M dizajna kao što su M vanjska ogledala s karakterističnom duplom polugom, upečatljivi M bočni pragovi i stražnja pregača specifična za model s umetkom difuzora jasno ističu karakter vrhunskog modela usmjeren na performanse.

Nova dvobojna boja, Frozen boje na bazi biomase

BMW i7 M70 xDrive može se završiti u širokom rasponu boja karoserije. Kupci također mogu birati između više od 100 BMW Individual posebnih završnih boja. Završna boja BMW Individual u dvije boje, koja sada može uključivati i posebne završne boje BMW Individual, čini posebno ekstravagantan izgled. Između ostalih opcija, BMW Individual Liquid Copper metalik za donji dio karoserije i Sapphire Black metalik za gornji dio karoserije mogu se kombinirati.

Frozen završni slojevi dostupni za BMW i7 M70 xDrive proizvedeni su pomoću inovativnog procesa koji se temelji na biomasi umjesto nafte. U procesu se formulacija proizvoda ne mijenja, samo korištene sirovine potječu iz održivih izvora.

BMW i7 M70 xDrive (boja Aurora Diamond Green) Izvor: Promo fotografije / Autor: Žiga Intihar

Inovativne značajke za luksuznu udobnost putovanja

Istaknute značajke, koje također daju vrhunskom modelu njegov progresivni luksuzni karakter i čine putovanje na velike udaljenosti vrlo udobnim, uključuju BMW Interaction Bar u kokpitu i Executive Lounge s optimiziranom funkcijom naginjanja u stražnjem dijelu. Jedinstveni BMW Theatre Screen i Bowers & Wilkins surround zvučni sustav pretvaraju stražnji dio u ekskluzivno privatno kino na kotačima. Visoka razina udobnosti i sigurnosti dodatno je optimizirana zahvaljujući naprednim sustavima za automatiziranu vožnju i parkiranje. Na primjer, Parking Assistant i Maneuvering Assistant sada se također mogu kontrolirati putem aplikacije My BMW.

Opcijski dostupna automatska vrata mogu se otvoriti i zatvoriti putem aplikacije My BMW i pomoću BMW Digital Key Plus pomoću pametnog telefona. Zahvaljujući naprednoj funkciji Lock/Unlock, vozačeva vrata se automatski otvaraju čim se pametni telefon na kojem je instaliran individualni BMW Digital Key Plus približi vozilu. Nakon ulaska, vozačeva vrata se mogu zatvoriti pritiskom na papučicu kočnice, među ostalim mogućim načinima otvaranja i zatvaranja vrata.

Sportski štih i maksimalna individualizacija u unutrašnjosti

M specifični detalji opreme u unutrašnjosti naglašavaju sportski štih BMW-a i7 M70 xDrive. Njegov raspon standardne opreme uključuje osvijetljene M obloge pragova, M Merino kožne presvlake u crnoj/Atlas sivoj boji, M kožni upravljač, M specifične zaslone na BMW zakrivljenom zaslonu i M oslonac za noge vozača.

Opcijski dodaci uključuju paket BMW Individual Interior i BMW Individual Interior s ekskluzivnim značajkama u ukupno devet varijanti boja. Kombinacija BMW Individual koža Merino/vuna i kašmir s ekskluzivnim značajkama također je dostupna u crnoj/tamno sivoj boji.

  • +25
BMW i7 M70 xDrive: hrvatska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Ziga Intihar

Napredni BMW iDrive s 'QuickSelect'

BMW i7 M70 xDrive jedan je od prvih modela marke koji ima najnoviju generaciju BMW iDrive-a s 'QuickSelect' i BMW operativnim sustavom 8.5. Napredni zaslon i operativni sustav nudi redizajnirani ulazni zaslon i 'QuickSelect' pristup s poboljšanom strukturom izbornika orijentiranom prema uređajima potrošačke elektronike. iDrive s 'QuickSelect' kombiniran je s BMW zakrivljenim zaslonom i BMW Intelligent Personal Assistant.

Novi zaslon za unos trajno prikazuje prikaz karte navigacijskog sustava ili druge zaslone koji se mogu individualno konfigurirati. Na istoj razini, okomito raspoređene ikone funkcija koje možete odabrati pokretom prsta dostupne su na vozačevoj strani upravljačke površine. Odgovarajuće funkcije mogu se pozvati izravno s 'QuickSelect' bez prebacivanja na podizbornik.

Navigacijski sustav temeljen na oblaku BMW Maps sada ne nudi samo prikaz proširenog prikaza na informacijskom zaslonu iza upravljača, već i poboljšane funkcije za još precizniju navigaciju optimiziranu za stanice za punjenje. Uz to, usluge i aplikacije koje su već predstavljene u novom BMW-u serije 7 također su dostupne u kombinaciji s BMW operativnim sustavom 8.5

Putnike straga dočekuje jedinstvena ponuda zabave u obliku novog BMW Theatre Screen – 31,3-inčnog panoramskog zaslona u formatu 32:9 s 8K rezolucijom koji se proteže prema dolje od krova i pretvara drugi red sjedala u ekskluzivno privatno kino na kotačima. Vozač i suvozač također mogu prvi put koristiti YouTube video-on-demand streaming na kontrolnom zaslonu. Zračni sustav kompatibilan s 5G brine se za povezivanje velike brzine.

Cijene modela serije 7 u Hrvatskoj

Saznali smo i cijene modela BMW serije 7 na domaćem tržištu. Tako model 750e xDrive kreće od 132.221,59 eura (prodajna cijena s PDV-om i PPMV-om). Model 760e xDrive kreće od 157.548,59 eura, dizelski model 740d xDrive kreće od 132.863,34 eura. Potpuno električni modeli kreću od verzije i7 eDrive 50 počinje od 118.562,50 eura, i7 xDrive 60 počinje od 142.687,50 eura. Najskuplji je model i7 M70 xDrive koji kreće od 186.625,00 eura.