Nova era

[FOTO/VIDEO] BMW predstavio novu seriju 7: Promjena generacija umotana u novu definiciju luksuza

22.04.2022 u 16:04

Bionic
Reading

Nova 'sedmica' sada po prvi put nudi izbor motora s unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridnih sustava i potpuno električnog pogona, kako bi zadovoljila individualne potrebe kupaca, čimbenike infrastrukture i pravne propise diljem svijeta

45 godina nakon debija BMW-a serije 7, sedma generacija modela bi prema proizvođaču trebala biti najnaprednije i najinovativnije vozilo u luksuznom segmentu. Istodobno, novo izdanje zaokuplja maštu sveukupnim dizajnom 'neusporedivim s bilo kojim konkurentom'.

Novi BMW serije 7 je nova definicija luksuza koja se usredotočuje na pojedinca i njegove osobne stavove, potrebe i emocije. Osim prisutnosti, elegancije i ekskluzivne premium kvalitete, postoji progresivni pristup koji karakteriziraju inovacije koje izravno poboljšavaju korisničko iskustvo, širok raspon povezivosti i održivost automobila koja postavlja standarde.

Treba reći da je isto tako novi BMW i7 potpuno električna luksuzna limuzina potpuno integrirani član obitelji modela i jasno pokazuje kako se ekskluzivno iskustvo vožnje i vrhunski osjećaj dobrobiti u vozilu mogu kombinirati s održivosti.

BMW serija 7 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Dizajn

Novi BMW serije 7 uključuje moderan stil koji se usredotočuje na osnovne stvari u dizajnu eksterijera i interijera. Dizajnom prednjeg dijela za BMW vozila u luksuznom segmentu dominiraju značajke koje su tipične za marku, ali se održava jasna razlika između ovih modela i ostalih u BMW gami. Inovativne značajke kao što su BMW Theatre Screen, multi-senzorno iskustvo vozila BMW iDrive s najnovijom generacijom BMW operativnog sustava 8, plus BMW zakrivljeni zaslon i pomoćnik pri manevriranju za automatizirano parkiranje i manevriranje, ističu progresivni karakter luksuzne limuzine.

Uz poboljšanu razinu udobnosti i jedinstveni sustav zabave u automobilu, opcija Executive Lounge za stražnji dio s optimiziranim položajem sjedala i novim unutarnjim oblogama od kože i kašmirske vune BMW Individual vodi pionirski put ka maksimiziranju dobrobiti u automobilu.

Svjetska premijera novog BMW-a serije 7 u travnju 2022. i njegovo lansiranje na globalno tržište koje počinje u studenom 2022. ključne su prekretnice u trenutnoj ofenzivi modela marke u luksuznom segmentu.

Nova generacija luksuznih limuzina iz BMW-a otvara potpuno novu dimenziju u prostranosti. Za razliku od svojih prethodnika, novi BMW serije 7 bit će dostupan diljem svijeta isključivo kao model s dugim međuosovinskim razmakom koji maksimalno povećava prostor straga. Različiti aspekti njegovog karaktera definirani su korištenjem specifičnih značajki dizajna i varijanti pogonskog sustava. Nova ponuda BMW-a serije 7 također uključuje modele marki BMW i i BMW M, koji omogućuju da se njegove bezbrojne karakteristike – od elegantnih, modernih i održivih do izražajnih, sportskih i dinamičnih – istaknu u prvi plan.

BMW serija 7 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Pogonski sklopovi

Novi BMW serije 7 sada po prvi put nudi izbor motora s unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridnih sustava i potpuno električnog pogona. Stupanj raznolikosti u portfelju pogonskih sustava temelji se na novorazvijenoj fleksibilnoj arhitekturi vozila i izraz je globalne strategije modela za novo izdanje BMW-a serije 7.

To omogućuje BMW Grupi da uzme u obzir individualne potrebe kupaca, čimbenike infrastrukture i pravne propise na svim relevantnim automobilskim tržištima diljem svijeta. Lansiranje na tržištu u Europi u početku će predstavljati samo BMW i7. U SAD-u, Kini i drugim odabranim prodajnim regijama, dva modela bit će ponuđena na tržištu uz potpuno električnu varijantu, svaki opremljen benzinskim motorom i 48V blagom hibridnom tehnologijom.

Očekuje se da će plug-in hibridne varijante nove BMW serije 7 uslijediti na brojnim tržištima od početka 2023. One će uključivati prvi BMW M model sa šestocilindričnim rednim benzinskim motorom i plug-in hibridnim pogonskim sustavom. Varijanta modela s dizelskim motorom i 48V blagom hibridnom tehnologijom bit će dodana asortimanu u Europi odmah nakon lansiranja na tržište. Daljnje varijante potpuno električnog BMW-a i7, uključujući budući vrhunski BMW i7 M70 xDrive, bit će dostupne u kasnijoj fazi.

Kao što je bio slučaj sa svim njegovim prethodnicima, novi BMW serije 7 proizvodit će se u BMW Group tvornici Dingolfing u Njemačkoj. Najveći proizvodni pogon tvrtke u Europi spojit će tradiciju s budućnošću i također je centar izvrsnosti BMW Grupe za proizvodnju komponenti e-pogona. Ondje će se također proizvoditi visoko integrirani električni pogonski sustav i visokonaponska baterija BMW-a i7. Vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridnim sustavima i potpuno električnim pogonskim sustavima će sići s iste proizvodne linije u Dingolfingu. Uz potpuno električni BMW iX i novi BMW serije 7, ovdje se, između ostalih, proizvode i luksuzni sportski automobil BMW serije 8 i modeli BMW serije 5.

Dva BMW M modela bazirana na novom BMW-u serije 7

Nova paleta modela BMW serije 7 širom svijeta proširit će se na dva BMW M modela opremljena elektrificiranim pogonskim sustavima. Novi BMW M760e xDrive ima snagu od 420 kW (571 KS) i okretni moment od 800 Nm i debitirati će u proljeće 2023. Njegov električni motor stvara privremeno pojačanje vrijedno dodatnih 30 kW (40 KS) kada je posebno osnažujuće ubrzanje uobičajeno. M-specifičan dizajn za eksterijer i unutrašnjost, uključujući ispušni sustav s prepoznatljivim dvostrukim ispušnim cijevima s jedinstvenom geometrijom, naglašava karakteristike performansi BMW M modela s plug-in hibridnom tehnologijom.

Budući vodeći model, novi BMW i7 M70 xDrive imat će potpuno električni pogonski sustav s dva motora – na prednjoj i stražnjoj osovini – i bit će dostupan kasnije 2023. Njegov pogonski sustav stvara maksimalnu snagu od preko 600 KS i maksimalni okretni moment veći od 1000 Nm. Najsnažniji BMW model ikad registriran za cestovnu vožnju ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od 4,0 sekunde.

  • +64
BMW serija 7 Izvor: Promo fotografije / Autor: daniel kraus

BMW iDrive s najnovijom generacijom BMW operativnog sustava 8

Užitak u vožnji, udobnost na daljinu i korisničko iskustvo u novom BMW-u serije 7 uvelike su oblikovani najnovijim inovacijama u području digitalizacije. Novi BMW serije 7 kupcima nudi novo multi-senzorno iskustvo vozila BMW iDrive s najnovijom generacijom BMW operativnog sustava 8.

BMW serija 7: interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

S potpuno digitalnim BMW zakrivljenim zaslonom, inovativnom BMW Interaction Bar, poboljšanim mogućnostima BMW inteligentnog osobnog asistenta – plus dodatni My Modes, najnovija verzija BMW Head-Up zaslona i funkcija proširenog prikaza koja je po prvi put dostupna na informacijskom zaslonu iza upravljača – intuitivni dijalog između vozača i vozila dosegao je novu razinu.

BMW serija 7: My Modes Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Putnike straga dočekuje jedinstvena ponuda zabave u obliku novog BMW Theatre Screen – 31,3-inčnog panoramskog zaslona u formatu 32:9 s 8K rezolucijom koji se proteže prema dolje od krova i pretvara drugi red sjedala u ekskluzivno privatno kino na kotačima. Vozač i suvozač također mogu prvi put koristiti YouTube video-on-demand streaming na kontrolnom zaslonu. Zračni sustav kompatibilan s 5G brine se za povezivanje velike brzine u novom BMW-u serije 7.