NAJBOLJI HYUNDAI

Test u realnim uvjetima otkrio stvaran domet današnjih električnih automobila

09.11.2018 u 15:39

Bionic
Reading

Iz godine u godinu električni automobili postaju sve bolji i pristupačniji, te će najvjerojatnije u ne tako dalekoj budućnosti od benzinaca i dizelaša preuzeti štafetu osobne mobilnosti

Na tom putu, osim cijene, najviše ih koće dvije stvari - vrijeme potrebno da se njihova baterija napuni, te nedostatan domet.

Ovo je prije svega problem kapaciteta baterija koje se danas ugrađuju. Ovisno o brojnim faktorima, a ponajviše masi i aerodinamičnosti vozila, električni automobili troše prosječno 20-ak kWh energije na stotinu kilometara.

Baterije većeg kapaciteta su skuplje, pa se proizvođači najviše orijentiraju na uporabu onih između 40 i 60 kWh.

Ekipu WhatCar?-a je zanimalo koliki je realan doseg električnih automobila trenutno dostupnih na tržištu. Britanci su okupili 13 trenutno dostupnih vozila u EU, te proveli ispitivanje na 31,2 km dugoj privatnoj stazi koja simulira sve uvjete - od gradske vožnje, do otvorene ceste i autoceste.

Svi automobili testirani su u normalnim ambijentalnim uvjetima s vozačem i suputnikom, upaljenim svjetlima, te klimatizacijom podešenom na 21 stupanj Celzija. Automobili s baterijom kapaciteta 60 kWh rutu su odradili dva puta, a oni s više od 100 kWh - tri puta.

Pobjednikom testa pokazala se Hyundai Kona kojoj je izmjeren doseg od 414 km.

Rezultate svih ostalih automobila možete pogledati u priloženoj fotogaleriji.

  • +8
Električni automobili realni doseg Izvor: Promo fotografije / Autor: Jaguar