NIJE PRVI PUT

Stotine motora i mjenjača Mercedes-Benza ukradeno iz tvornice: Policija uhitila dvojicu, treći lopov još u bijegu

19.08.2022 u 16:04

Bionic
Reading

U proljeće 2021. suđeno je osmorici muškaraca koji su ukrali palete dijelova iz Daimlerove tvornice u Sindelfingenu. Među ostalim, na meti su bile elektroničke kontrolne jedinice, farovi i Mercedesove zvijezde

Nakon duge i intenzivne istrage, kriminalistička policija iz Stuttgarta ušla je u trag trojci za koju se tvrdi da je u velikim razmjerima krala dijelove iz tvornice Mercedes-Benz. Ovo je svakako vijest koja nije baš svakodnevna, a iscrpan izvještaj o velikoj krađi donosi Stuttgarter Zeitung.

Procjenjuje se da je vrijednost ukradene robe nekoliko milijuna eura. Osumnjičena trojka je iznosila motore i mjenjače iz tvornice. Dvojica od trojice osumnjičenih trenutno su u pritvoru, izvijestili su policija i državni odvjetnik.

Serija krađa navodno je započela u veljači 2020. godine. Na prvi pogled moglo bi se pomisliti da je trebalo iznimno dugo vremena da se policija uključi - uostalom, od tada su prošle dvije i pol godine. No proizvođač automobila, a to je prema njemačkim novinama tvrtka Daimler, prije nekog je vremena zazvonio na uzbunu. Policija je već bila uključena prije dvije godine, u kolovozu 2020., i započela je istragu.

Policija nije otkrila zašto je trebalo još dvije godine. U tom razdoblju, međutim, prikupila je dokaze koji su, sa stajališta javnog tužitelja, sada bili dovoljni za raspisivanje tjeralica protiv trojca i dobivanje naloga za pretres.

Tvrdi se da je plijen trojice muškaraca više od 100 motora s unutarnjim izgaranjem i više od 500 mjenjača, koje su nestali iz središnjeg skladišta proizvođača automobila. Kako su to logistički izveli, policija ne otkriva zbog istražne taktike – a vjerojatno i zbog zaštite od potencijalnih imitatora.

Ukradene predmete su navodno nabavila dvojica koji su tamo radili. Prema glasnogovorniku policije, 36-godišnjak je jedini u skupini koji nije radio za proizvođača automobila Daimler. Policija je u utorak uspjela uhititi spomenuti dvojac, ali ne i trećeg suučesnika. Nije pronađen na svojoj adresi stanovanja, a zasad nije poznato gdje se nalazi.

Nakon uhićenja, policija je pretražila domove trojice muškaraca u Stuttgartu, Esslingenu i četvrti Schwäbisch Hall. Također su razgledali skladište u Backnangu, gdje su bili pohranjeni ukradeni predmeti. Istražitelji su pronašli neke od ukradenih motora s unutarnjim izgaranjem i mjenjače vozila. Ali mnogi su već prodani, kaže glasnogovornik policije. U pretresima su pronašli ne samo plijen koji je još bio tamo, već i druge dokaze koje sada treba procijeniti.

Protiv muškaraca su već bili izdani nalozi za uhićenje koje je zatražio javni tužitelj u Stuttgartu. Protiv osumnjičenika 52-godišnjaka i 57-godišnjaka sudac je u utorak podnio kaznene mjere te su privedeni.

Slični slučajevi se opetovano ponavljaju. U proljeće 2021., na primjer, suđeno je osmorici muškaraca koji su ukrali palete dijelova iz Daimlerove tvornice u Sindelfingenu. Među ostalim, na meti su bile elektroničke kontrolne jedinice, farovi i Mercedesove zvijezde koje su odvezli vlastitim automobilima. Šteta nije bila tako velika kao u sadašnjem slučaju: radilo se o najmanje nekoliko stotina tisuća eura.